Cvalín (KSČM): Ti, kdo sympatizují se Stepanem Banderou, si zaslouží opovržení

05.01.2015 16:29

Včera prezident Miloš Zeman v rádiu Frekvence 1 uvedl, že při nedávném pochodu k uctění památky ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery v ulicích Kyjeva zazněly výroky jako „Smrt Židům, Polákům a komunistům bez slitování“.

Cvalín (KSČM): Ti, kdo sympatizují se Stepanem Banderou, si zaslouží opovržení
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Mnoho pravicových novinářů, ale i politiků vytýká Miloši Zemanovi jeho odsuzující slova ohledně nedávného pochodu k uctění památky ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery a poukazuje na to, že Bandera byl vězněn nacisty v koncetračním táboře. Těmto příznivcům stávajícího ukrajinského režimu asi nevadí, že v ulicích Kyjeva nedávno opravdu zazněly výroky jako „Smrt Židům, Polákům a komunistům bez slitování“.

Čeští politici a novináři by si měli uvědomit, že Stepan Bandera byl prominentní vězeň v táboře Sachsenhausen a že byl v průběhu války propuštěn. Hned poté začal zcela otevřeně spolupracovat s německými nacisty. Bandera a jeho bojovníci z Ukrajinské povstalecké armády (UPA) bojovali po boku Wehrmachtu roku 1944 na frontě, která se prolínala západní Ukrajinou. Bandera a jeho bojovníci stojí za etnickou čistkou v oblasti přibližně mezi Lvovem a Tarnopolem, při níž přišlo o život podle různých odhadů deset až sto tisíc osob, převážně civilistů. My Češi bychom neměli zapomínat na to, že banderovci zabíjeli i české civilisty a české pohraničníky při bojích na československých hranicích po skončení druhé světové války.

Je provokativní a drzé, když politici, novináři, komentátoři apod. mluví o tom, že Stepan Bandera nebyl zločinec, který nespolupracoval s nacisty. Stepan Bandera byl, je, a bude ten největší odpad Ukrajiny. A události na Ukrajině na tom nic nezmění.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…