Cvalín (KSČM): Udávali vlastence gestapu. Je potřeba se omlouvat agresorům, kteří rozvraceli Československo?

21.05.2015 8:34

Zastupitelstvo města Brna vyjádřilo politování nad „pochodem smrti“ v roce 1945, při kterém zahynulo mnoho desítek občanů sudetských Němců. Němců, kteří v roce 1938 nadšeně vítali nacistické jednotky v Československém pohraničí.

Cvalín (KSČM): Udávali vlastence gestapu. Je potřeba se omlouvat agresorům, kteří rozvraceli Československo?
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Neumím si vysvětlit chování brněnských zastupitelů, kteří se omluvili za poválečný a poklidný odsun kolaborantů s Třetí říší a schválili Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které město událostí května 1945 lituje. Dokument schválilo čtyřiatřicet zastupitelů z celkových pětapadesáti. Kromě koalice Hnutí ANO, Žít Brno, Strany zelených a Lidovců pro hlasovala také TOP 09. Primátor Petr Vokřál ocenil, že se Brno dokáže historii postavit čelem. "Je to historicky poprvé, kdy zastupitelstvo, jako nejvyšší orgán města, vyjádřilo politování nad pochodem“.

Zajímalo by mne, zda-li je primátor Petr Vokřál obeznámem s historií Českoslovenka v letech 1938-1945. Je obeznámem s tím, že sudetští Němci v roce 1938 zradili svoji vlast Československo a byli ochotni bojovat proti svému státu? Je srozuměn s tím, že Němci, žijící v Československu, udávali české vlastence a ukrývající se Židy a Cikány gestapu? Opravdu je potřeba se dnes omlouvat agresorům, kteří pomohli rozvrátit Československo a napomohli tím vzniku Protektorátu Böhmen und Mähren?

Petr Cvalín, člen okresního výboru KSČM v Domažlicích

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…