Cvalín (KSČM): Velká Británie se postavila Bruselu aneb Výsledek referenda je nutno respektovat

27.06.2016 11:45

Občané Velké Británie se v referendu demokraticky vyjádřili v tom smyslu, že nechtějí, aby jejich země byla nadále členem EU.

Cvalín (KSČM): Velká Británie se postavila Bruselu aneb Výsledek referenda je nutno respektovat
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Tento výsledek nikdo neočekával. Pro odchod Spojeného království bylo 17 410 742 hlasů, zatímco pro setrvání v Unii 16 141 242 hlasů. Občané Velké Británie tímto výsledkem vzkázali, že nesouhlasí s tím, jakou politiku v praxi provádí Brusel a Berlín.

Výsledek demokratického referenda je nutno respektovat. A vysocí představitelé EU by se měli zdržet agresivního vyjadřování na adresu Britů. Například ihned po ohlášení výsledku referenda se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle Reuters nechal slyšet, že Britové jsou dezertéři.

Chápu, že představitelé EU jsou rozčíleni tím, jak občané Velké Británie v referendu rozhodli. Vinu za to, že Spojené království s největší pravděpodobností vystoupí z EU nese hlavně Jean-Claude Juncker a další jeho partneři, kteří jsou symbolem negace Evropské unie. 
Sebereflexí by měli projít všichni ti, kteří v EU neustále nesmyslně direktivně nařizují členským státům.

Pokud Evropská unie nezmění svoji politiku, tak můžeme právem očekávat, že po Británii budou následovat další referenda o setrvání v Evropské unii i v dalších členských zemích. Také očekávejme, že na pomyslný vrchol se dostanou populistické nacionalistické strany, které budou inklinovat k fašismu, což by pro Evropu představovalo vážné ohrožení. Evropská unie se musí v každém případě změnit. A to co nejrychleji.

Velká Británie neodchází z Evropy, jak psali mnozí tuzemští novináři. Spojené království i nadále zůstává členem Evropy, jen nebude členem Evropské unie. Žádné katastrofické scénáře se dít nebudou. Velká Británie bude i nadále spolupracovat s členskými státy EU. O tom není pochyb.

Někteří tuzemští politici, například předseda TOP 09 vinu za referendum přičítají Rusku. Slýcháváme komentáře, že Rusko je nadšené z toho, že Velká Británie odchází z EU. Ale pravda je poněkud jinde. Proč by mělo mít Rusko zájem na pádu Evropské unie? Vždyť Rusko mělo vždy korektní ekonomické vztahy s EU. Samozřejmě, pokud pomineme aktuální ekonomické sankce.
Jestli v budoucnu padne EU, tak je zde nebezpečí v tom, že Evropu takzvaně pohltí dolar. Americká ekonomika a tím pádem i vliv USA posílí. Evropská unie je velkým konkurentem USA, na to bychom neměli zapomínat. 

V Česku čím dál tím více sílí hlasy po odchodu ČR z Unie. Ale dle mého názoru by bylo vhodné počkat na to, jaká pozitiva, ale i negativa bude mít vliv na občany Velké Británie život bez EU.

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…