Czernin (TOP 09): Svoboda není samozřejmost

27.02.2023 21:45 | Ze sítí

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k semináři Zločiny komunismu, uspořádaném pro studenty středních škol v Senátu

Czernin (TOP 09): Svoboda není samozřejmost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Těší mě, že pro mladé lidi je dnes komunistická zvůle pasáží z učebnic dějepisu. Pro to, aby se podobná hrůzovláda neopakovala, je však potřeba si jí neustále připomínat. Svoboda totiž není samozřejmost.

Měl jsem tu čest přivítat v Senátu přes 150 studentek a studentů především z gymnázií z Nymburka, Chomutova, Ostravy, Prahy, Říčan či Plzně na semináři Zločiny komunismu. Děkuji všem hostům a panelistům za účast a také Mladí demokraté a Muzeum paměti XX. století za organizaci.

Budu rád, když si uděláte čas na můj projev, který jsem studentům řekl přímo v sále:

Vážení hosté,

v sále mezi vámi vidím spoustu mladých lidí, kteří se narodili dávno po Sametové revoluci. Na úvod bych vám všem chtěl říct, že máte obrovské štěstí. Narodili jste se do svobodného světa. Do světa, ve kterém vám nikdo nebude přikazovat, co si máte myslet a jak se svým životem naložíte. Máte možnost držet otěže svého osudu pevně ve svých rukou. Máte výsadu svobodně se rozhodovat. Já jsem takové štěstí neměl. Jsem ročník 1962 a skoro polovinu svého života jsem strávil v kulisách komunistické šedi.

Má rodina přišla nejen o majetek, ale ztratila i vazby na příbuzné. Můj tatínek Theobald byl jako příslušník bývalé aristokracie označen komunistickým režimem za třídního nepřítele. Nemohl se ani vyučit zedníkem a po absolvování vojenské služby u Pomocných technických praporů až do revoluce živil rodinu jako řidič náklaďáku a později sanitky. Nicméně příběh mé rodiny je pouze jedním z mnoha a ani zdaleka nepatří k těm nejtragičtějším. Komunistický režim má na rukou krev nevinných lidí, kteří se odmítli smířit vizí života prožitého v nesvobodě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Česká televize opět tlačila na voliče

22:01 Seďa (SOCDEM): Česká televize opět tlačila na voliče

Reakce na čtvrteční předvolební Superdebatu České televize, publikovaná na svém veřejném facebookové…