DSZ: Zvířata nejsou zboží k přepravě

29.08.2016 9:09

Demokratická strana zelených (DSZ) se připojila k podpoře Světového dne „Zvířata nejsou zboží k přepravě“ (29. srpna), zaměřeného na ukončení utrpení zvířat v souvislosti s obchodem s hospodářskými zvířaty.

DSZ: Zvířata nejsou zboží k přepravě
Foto: DSZ
Popisek: DSZ

Světový den byl vyhlášen u příležitosti dvacetiletého výročí největšího neštěstí při přepravě zvířat, kdy zahynulo 67 488 ovcí při požáru lodi v Indickém oceánu.  

DSZ v souladu se svým programem podporuje všechny akce ochránců zvířat na tento den připravené. Těmi jsou např. podpisové akce na novou petici požadující zákaz vývozu hospodářských zvířat z ČR do Turecka a dalších zemí mimo EU. Podpisy se sbírají na obraze namalovaném na památku českého býčka, který zemřel vyčerpáním v kamionu na hranicích s Tureckem před zraky ochránců zvířat dokumentujících jeho přepravu.  

DSZ připomíná utrpení milionů zvířat na celém světě, převážených často v nevyhovujících a krutých podmínkách. Obchod se živými zvířaty je drastický zejména z důvodu přepravy na dlouhé vzdálenosti bez zajištění dostatečného množství krmiva, vody a odpočinku. Není výjimkou, že se přepravují se i zvířata nemocná, zraněná, příliš mladá či vysokobřezí. Transportní vozidla bývají přeplněná a špatně vybavená. Zvířata natlačená v přeplněných vozech trpí dlouhé hodiny i dny žížní, hladem, přehřátím, vyčerpáním, zraněními a šířícími se nemocemi. Ušetřena nejsou ani mláďata.

DSZ upozorňuje, že mnoho zvířat se též vyváží ze zemí s právní ochranou, například z ČR, do zemí bez právní ochrany, například do Turecka, kde se s nimi zachází velmi hrubě a trpí při brutální porážce. Přitom je veterinárně zjištěno, že každá přeprava zvířat /nad osm hodin/ je vyčerpávající, a čím se čas prodlužuje, tím větší je utrpení zvířat zvlášť v horkém počasí. Chovatelé zvířat, přepravci i úředníci to vědí. Přesto tento krutý obchod běží dál. Nejhorší jsou transporty smrti mimo země EU, kde zvířata po strastiplné cestě, pokud ji vůbec přežijí, čeká brutální porážka bez omráčení.

DSZ se zasazuje o zastavení tohoto nesmírného a zbytečného utrpení zvířat při přepravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce