DSZ uvítala rozhodnutí prezidenta Zemana udělit milost Jiřímu Kajínkovi

08.06.2017 4:32

Prohlášení DSZ k udělení milosti prezidenta ČR pro Jiřího Kajínka

DSZ uvítala rozhodnutí prezidenta Zemana udělit milost Jiřímu Kajínkovi
Foto: DSZ
Popisek: DSZ

DSZ v minulosti podala prezidentu republiky dvě žádosti o milost, ve kterých upozornila, že podle významných odborníků v oblasti práva vyšetřování jeho případu nebylo vedeno řádně. Údajně neměla být provedena ani rekonstrukce činu, za který byl odsouzen na doživotí, ani konfrontace svědků. Proti Jiřímu Kajínkovi tudíž údajně neexistuje jediný přímý důkaz, že je vrah. O nepřímých důkazech jsou pochybnosti.

DSZ dále konstatovala, že ze všech pochybení, která kauza Kajínek nese, je zřejmé, že mohl být odsouzen jen proto, aby byli kryti skuteční viníci. České soudy hodnotily jen předložené důkazy a zřejmě proto nemohly dojít k jiným závěrům. S podivem přijímáme skutečnost, že Nejvyšší soud zamítl stížnosti na porušení zákona, které ve prospěch Jiřího Kajínka podali po prozkoumání spisu tři bývalí ministři spravedlnosti Pavel Rychetský, Jaroslav Bureš a Pavel Němec. Nové, řádně vedené vyšetřování a následný proces by zřejmě odhalily skutečného pachatele.

DSZ proto již před třemi lety z důvodu obav, že byl na doživotí odsouzen nevinný člověk, zažádala o milost pro pana Kajínka. Žádost DSZ o milost byla zaslána panu prezidentovi v roce 2014 a letos v dubnu. Ministryni, resp. ministru spravedlnosti, v roce 2014 a 2015.

DSZ děkuje panu prezidentu Miloši Zemanovi, že našel odvahu a udělil panu Kajínkovi milost.

Řídící výbor DSZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…