David Ondráčka z Transparency International: Cíleně komplikujeme život

21.06.2015 11:03

Typickým znakem dnešní hektické doby je vyhrocenost veřejných diskusí. O to víc je potřeba dát prostor racionalitě. Hlavní roli TI vidím v rozlišování podstatných kauz od pěny dní či evidentních zločinů od nezamýšlených omylů.

David Ondráčka z Transparency International: Cíleně komplikujeme život
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

Proto se pouštíme do konfliktů s vládnoucí garniturou a mocí peněz, pokládáme relevantní otázky a dohledáváme informace, promýšlíme dopady regulačních návrhů a některým lidem a jejich plánům cíleně komplikujeme život. A také se snažíme přispívat k orientaci občanů v džungli nepřehledných pravidel, aby nepropadali pocitu, že jediným účelem je lidi znechutit a odradit.

V této výroční zprávě shrnujeme, kterým tématům, projektům a kauzám jsme se v loňském roce věnovali a čeho jsme dosáhli. Chceme pokračovat v dalším rozvoji organizace a rozvíjení tří hlavních pilířů naší činnosti: systémových projektů veřejné politiky, vzdělávání veřejnosti a právní poradny spolu s „watchdog“ investigativně-analytickými aktivitami. Stejně tak hodláme rozvádět i další aktuální témata – ochranu oznamovatelů, financování politických stran, pravidla pro lobbing či omezení daňových úniků přes offshory. Z praxe až příliš dobře víme, jak je těžké kriminalitě tohoto typu čelit.

Transparency International se snaží postupovat profesionálně, promyšleně, vytrvale a věcně. Naším posláním je hlídat veřejný zájem a hájit efektivní a odpovědnou správu země. Každodenně však musíme dokazovat naši nestrannost a nezávislost a bránit se pokusům zneužít naše jméno pro politické nebo ekonomické účely. Ve vyhroceném veřejném prostoru plném žalob a osobních útoků to mnohdy není snadné, navíc je to náročné na čas i peníze. I proto zde je pro naše individuální i firemní podporovatele Klub Transparency, kam zveme každého, komu korupce vadí, chce se do naší činnosti zapojit a podpořit ji i finančně.

Děkujeme za váš zájem o boj proti korupci a za podporu, které si velice vážíme!

Výroční zpráva je v elektronické formě ke stažení na našich webových stránkách zde

Slovo ředitele Transparency Internaional k výroční zprávě organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…