David Rath: Nikdy se nevzdám

11.08.2013 18:42

Konečně, po neuvěřitelně dlouhé době bezmála roku a čtvrt, kterou jsem já, MUDr. Kateřina Pancová a MUDr. Petr Kott museli nesmyslně strávit ve vazbě, odloučeni od svých blízkých a s omezenou možností se hájit, začalo soudní líčení.

David Rath: Nikdy se nevzdám
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Je neuvěřitelné, že stát, který deklaruje demokratické zřízení a v jehož ústavě jsou zakotvena práva jedince, která mají ochránit nejvyšší hodnotu, totiž lidskou svobodu, nejen, že strpí, ale přímo podporuje její nesmyslné omezování. Nejde jen o délku vazby, ale také o chování orgánů činných v trestním řízení, které zneužívají nerovného postavení stran řízení a během vazeního stíhání, které zásadním způsobem omezuje možnosti obhajoby, skrze média a řízenými, manipulovanými a zkreslenými úniky dezinformací spíše než informaci pořádají na obviněné osoby obdobu středověkého lynče.

V řadě kauz (například v případě Věry Jourové) s nade vší pochybnost prokázalo, jaké zvůle jsou tzv. nezávislé policejní a justiční orgány schopny a že jedinou hodinu zbytečně a neprávem strávenou ve vazbě či poškozenou pověst právě oním lynčem za aktivní podpory orgánů činných v trestním řízení není možné již nikdy napravit. bylo strašlivou chybou, že za výkon své funkce nenesou policisté, státní zástupci ani soudci žádnou konkrétní odpovědnost. Ba co více, byli dokonce později odměněni funkcemi v čele s panem Kubicem. Od této chvíle byl totiž vyslán signál o slabosti naší parlamentní demokracie, o nicotnosti hlasu veřejnosti pro volené zástupce a byly otevřeny dveře pro ohýbání práva a jeho zneužívání pro budování si osobních kariér a pro mocenské hry některých policistů a státních zástupců. Myslím, že je to dnes dostatečně zřejmé i těm, kdo o těchto věcech - týkaly-li se dosud pouze ČSSD - nechtěli slyšet a dokonce se na tomto justičním puči aktivně podíleli.

Jsem nevinný a žádného trestného činu jsem se nedopustil. Přesto si nedělám iluze o tom, jak tento soud dopadne. mám příliš mnoho informací a signálů, potvrzených během těch mnoha měsíců strávených ve vazbě, že část soudní moci je již dnes zasažena touhou po vendetě a že buď aktivně, vlastními ambicemi, či pasivně a nedobrovolně, z donucení, se podílí na destrukci právního státu a zastupitelské demokracie v této zemi.

Jak si totiž jinak vysvětlit, že jsem stále ve vazbě, ačkoliv byli vyslechnuti všichni důležití svědci, na funkci hejtmana jsem okamžitě rezignoval a obavy z mého útěku se ukazují jako naprosto nesmyslné? Soudní libovůle, vazební rozhodnutí nejsou podloženy žádnými důkazy a dokonce ani indiciemi.

Ptám se, jak je možné, že soudce Vrchního soudu v Praze, který rozhodoval o mém odvolání proti nesmyslně dlouhé vazbě, mne již dopředu tituluje hanlivými výrazy a dopředu mne poškozuje, jakkoliv mu to v této fázi nepřísluší? Jak je možné, že orgány činné v trestním řízení prokazatelně manipulují důkazy, především odposlechy, z nichž se stala jakási vystřihovánka, koláž, která naprosto neodpovídá realitě ani věcně, ani časově?

Jsem stále ve vazbě, ačkoliv kontrola ROP Střední Čechy, kterou zadala EU, konstatovala nejnižší chybovost ze všch v rámci České republiky. Přesto orgány činné v trestním řízení stále šíří chiméry o úplatcích. Projekt Buštěhrad se nerealizoval a audit Středočeského kraje vyloučil porušení zákona v zakázkách pro krajské nemocnice.

Případ vzbuzuje příliš mnoho věcných a naléhavých otázek bez odpovědi, než aby to vše byla jen náhoda.

Je namístě, abych poděkoval všem slušným novinářům, všem slušným a statečným lidem, všem slušným a statečným veřejným činitelům a osobnostem veřejného života, kteří si nenechali vymýt mozky a odmítli stát se součástí středověkého lynčujícího davu.

Na tomto místě žádám, prosím, i ty ostatní, aby alespoň respektovali moji rodinu a mé blízké a do tohoto lynče je nevtahovali.

Já osobně se v tomto boji nevzdám! Budu bojovat do poslední chvíle, neboť to není jen soud o opozičním politikovi Rathovi, ale o této zemi, o respektu k lidské svobodě, o tom, zda budeme policejním státem nebo zemí, kde orgány činné v trestním řízení i justice dodržují zákony a nezneužívají je ke svým mocenským hrátkám.

reklama

autor: vasevec.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.