Derner (KDU-ČSL): Bohužel i u nás nachází totalitní režimy své sympatizanty

07.03.2014 14:10

I přes nesouhlas těsné většiny komunistických a některých sociálně demokratických zastupitelů kraje se opoziční zastupitelé rozhodli spolu s dalšími organizacemi vyvěsit vlajku pro Tibet na Pivovarském náměstí, jako symbol vyjádření aktu solidarity se všemi, kteří jsou utlačováni nedemokratickými politickými režimy.

Derner (KDU-ČSL): Bohužel i u nás nachází totalitní režimy své sympatizanty
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Derner

Happening se uskuteční u příležitosti Dne pro Tibet tj. 10. března od 17.00 na Pivovarském náměstí v Hradci Králové.

Až v minulém roce po osmi neúspěšných letech, kdy byl Vladimír Derner ve vedení kraje, uspěl s výzvou k účasti Královéhradeckého kraje na akci „Vlajka pro Tibet“ jako opoziční zastupitel, když návrh podal jako opoziční zastupitel podeváté.

„Po loňském souhlasu zastupitelstva s oficiálním vyvěšením tibetské vlajky se mohlo zdát, že i náš kraj se konečně zařadil mezi zastupitelstva, kterým na svobodě a důstojnosti člověka také záleží. Další vývoj ukázal, že i v našem krajském zastupitelstvu nachází totalitní režimy své sympatizanty. To je vážným varováním. Ti, kteří souhlasí s totalitním režimem kdesi v Tibetu, nebudou mít daleko ke stejným praktikám i u nás doma,“ upozorňuje Derner. Minulý rok Královéhradecký kraj vlajku poprvé oficiálně vyvěsil, v předchozích letech ji symbolicky z okna své kanceláře spouštěl pouze Vladimír Derner. 

Na 12. zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, které se konalo v únoru, byla opět projednávána žádost spolku Lungta o připojení se k této mezinárodní kampani. Bohužel, zastupitelé KSČM a ČSSD až na Miroslava Antla a Otakara Kalendu návrh nepodpořili. Toto rozhodnutí se nelíbilo opozici, která považuje usnesení přijaté vloni na podnět Vladimíra Dernera za pořád platné, jelikož není časově vymezené.

Mezinárodní kampaň se koná již po 55. Jejím cílem je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Město Hradec Králové se k ní připojuje již několik let. Vlajku pověsí zástupci vedení na stožár před magistrátem již ráno v 8 hodin.

„Ač je tato akce konaná jako vzpomínka na povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi, tak tuto aktivitu vnímám daleko šířeji. Jako projev proti jakémukoliv porušování lidských práv ve světě – nyní například v Sýrii, na Ukrajině, v Afganistánu, v mnoha zemích Afriky. Nelze se smířit s tím, aby mocenské a ekonomické zájmy byly povýšeny nad lidské utrpení. Proto nesouhlasím s rozhodnutím většiny krajských zastupitelů, kteří v rámci „dobrých vztahů“ s Čínou letos odmítli vyvěsit vlajku pro Tibet a upozornit touto formou na důležitost ochrany lidských práv nejenom v Tibetu, ale kdekoliv, “ uvádí Anna Maclová, spoluorganizátorka akce.  

K opozičním zastupitelům se připojili i Mladí křesťanští demokraté, Mladí konzervativci a Transparency International. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Derner - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.