Derner (KDU-ČSL): Profesní odbornost a profesní čest

14.06.2016 13:03

Mnohých odvětví se postupně zmocňují lidé, jejichž profesní kvalifikace má s daným oborem pramálo společného. Obchodníci, manažeři, zlatokopové. Kde se točí peníze, tam je i jejich zájem.

Derner (KDU-ČSL): Profesní odbornost a profesní čest
Foto: derner.cz
Popisek: Vladimír Derner

U lékaře očekáváme, že ke studiu medicíny ho přivedl zájem léčit lidi. Právě tak lidská snaha pomoci potřebným přivádí lidi do sociální oblasti. Zájem o obor a poctivou práci je charakteristický i pro techniky, zemědělce či učitele. Tito lidé mají svoji profesní hrdost a čest a jsou zárukou profesní etiky. A z té plyne poctivost při výkonu práce.

Cílem obchodníka je něco zcela jiného. Jeho motivem je získat co největší podíl na obratu jakéhokoliv oboru, kde se točí velké peníze a část obratu přeměnit ve svůj zisk. Je mu úplně jedno, zda provozuje nemocnici, domov důchodců nebo prodává krmivo pro dobytek. Hippokratova přísaha je v případě zdravotnictví to poslední, co určuje jeho rozhodování.

Zejména u veřejných služeb, jako je například zdravotnictví nebo sociální služby, je třeba dát velký pozor na to, aby byl naplňován jejich účel a nestaly se vyhledávanou zlatou žílou pro různé kšeftmany.

Vladimír Derner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.