Dlabajová (ANO): 70 milionů Evropanů nemá základní dovednosti pro získání práce

17.10.2016 8:30

Evropská unie připravila strategický plán nazvaný Nová agenda dovedností pro Evropu, která slouží členským státům jako podpora pro zkvalitnění výuky a lepší předpovídání požadavků trhu práce.

Dlabajová (ANO): 70 milionů Evropanů nemá základní dovednosti pro získání práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Není se čemu divit, 40 % obyvatelstva EU dnes nemá dostatečnou úroveň digitálních dovedností a současně více než 40 % zaměstnavatelů hlásí, že jen těžko hledá lidi se správnými dovednostmi pro růst a inovace.

Ani další údaje nejsou příliš povzbudivé. Téměř 70 milionů Evropanů nemá požadované dovednosti v oblasti čtení a psaní a ještě mnohem více jich nemá dostatečné početní a digitální dovednosti. Pracovní trh se totiž velmi rychle mění. Je mnohem globálnější a dynamičtější, vyvíjí se jeho struktura i nároky. S průmyslem 4.0 přichází také nové požadavky na modernizaci, inovaci a digitalizaci. V horizontu deseti let bude 90 % všech pracovních míst potřebovat určitou úroveň digitálních dovedností.

Komise chce zlepšit uznávání dovedností na místní, národní i evropské úrovni, od škol a univerzit až po trh práce. K tomu všemu má sloužit návrh 10 opatření, která by měla být uvedena do praxe během příštích dvou let.

Návrh komise nyní míří k projednávání do Evropského parlamentu, kde budu jeho hlavní zpravodajkou. Již v loňském roce přijal Evropský parlament mou zprávu o slaďování dovedností s požadavky trhu práce, ze které Evropská komise při vytváření Nové agendy dovedností také částečně vycházela.

Je zřejmé, že zaměstnanost je pro budoucnost prosperující Evropy důležitá a jsem ráda, že jí evropské instituce věnují náležitou pozornost. Společně s digitalizací vznikají na trhu práce nové zajímavé profese, i když mnoho původních profesí zase postupně zaniká.

Důležité je, aby novinky a změny byly pro naši ekonomiku příležitostí a výzvou, na kterou budeme připraveni.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.