Dlabajová (ANO): Do vědy a výzkumu každoročně EU investuje velké peníze

27.01.2016 9:10

Neurovědec Dr. Stokin bude v patách europoslankyni Martině Dlabajové.

Dlabajová (ANO): Do vědy a výzkumu každoročně EU investuje velké peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Šéf Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Dr. Gorazd Stokin byl vybrán mezi experty, kteří budou poskytovat evropským poslancům poradenství. Jeho "partnerkou" se stala europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE)

Šéf Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) Dr. Gorazd Stokin byl vybrán mezi experty, kteří budou v rámci programu "MEP-Scientist Pairing Scheme 2015" poskytovat evropským poslancům poradenství ze všech oblastí vědy a výzkumu. Program již počtvrté vyhlásila The Science and Technology Options Assessment (STOA), skupina pro výzkum při Evropském parlamentu (EP), zajišťující europoslancům vysoce odborná a nezávislá stanoviska a poradenství na legislativní otázky s vědecko-výzkumnou dimenzí.

Stokina si pro spolupráci vybrala europoslankyně Martina Dlabajová. „Do vědy a výzkumu každoročně investuje EU velké peníze. Při kontrole hospodaření s evropskými projekty kladu důraz nejen na faktickou správnost účtů, ale i na přidanou hodnotu jednotlivých projektů. Proto vítám možnost vyměnit si zkušenosti a názory se zástupcem odborné vědecké veřejnosti, zejména pokud jde o takovou lékařskou kapacitu, jako je dr. Stokin,“ uvedla k programu párování Martina Dlabajová, místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Za vědecká centra v Česku se kromě Dr. Stokina programu účastní další čtyři experti.

V čele FNUSA-ICRC, centra specializujícího se na výzkum v oblasti léčby kardiovaskulárních, neurologických a onkologických onemocnění, stanul slovinský neurolog Gorazd Stokin v polovině roku 2013. Sám se aktivně věnuje problematice stárnutí mozku, z jeho výzkumů například vyplynulo, že za vznik demence může být zodpovědné i selhání imunitního systému. Sedmačtyřicetiletý vědec absolvoval v roce 1994 univerzitu v italském Terstu, doktorát získal na University of California v americkém San Diegu. V rámci své vědecké činnosti se věnuje Alzheimerově chorobě, zejména její rané fázi. Výsledky své práce publikoval v mnoha prestižních zahraničních časopisech, je členem odborných asociací - např. Společnosti pro neurovědy (Society for Neuroscience) či Americké neurologické asociace (American Academy of Neurology).

Jeho kolegové z FNUSA-ICRC v uplynulém období například prokázali vliv pravidelného pití alkoholu na vznik cévní mozkové příhody, objevili klíčový krok pro vznik rakoviny prsu a vaječníků či patentovali novou generaci látek, které mohou v budoucnu pomoci proti rakovině prostaty. Kardiakům v budoucnu pomůže u patentového úřadu USA nově registrovaná technologie epikardiální kardiostimulace, mapování, ablace a defibrilace, kterou výzkumníci FNUSA-ICRC vyvinuli spolu s kolegy z partnerské Mayo Clinic v USA. "Od spolupráce v rámci MEP-Scientist Pairing Scheme 2015 si mimo jiné slibuji možnost vysvětlit europoslancům, jaké jsou potřeby vědců, jakou podmínky potřebují pro dosažení dobrých a vynikajících výsledků, a jak by měly být nastaveny evropské programy na podporu výzkumu. Dále také lepší porozumění jak funguje evropská politika a v neposlední řadě I zviditelnění úspěšných aktivit Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA-ICRC i za hranicemi České republiky, v evropských strukturách. A také výměnu zkušeností či případně přivedení dalších nadaných vědců do Brna," nastínil Stokin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).