Dlabajová (ANO): Ještě před rokem jsem podnikala... Teď jsem vedla podnikatelskou misi v Belgii

15.05.2015 15:37

Čeští podnikatelé hledali v Belgii nové obchodní partnery. Podnikatelská mise z ČR byla první oficiální delegací ze zemí střední a východní Evropy, která navštívila dynamicky se rozvíjející přístav v Antverpách. Delegace přijela na pozvání europoslankyně Martiny Dlabajové.

Dlabajová (ANO): Ještě před rokem jsem podnikala... Teď jsem vedla podnikatelskou misi v Belgii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Součástí programu bylo i setkání s belgickými podnikateli nebo odborné workshopy v Evropském parlamentu. Dvacetičlenná delegace podnikatelů a zástupců českých firem vedená představiteli Krajské hospodářské komory Zlínského kraje využila cestu k hledání nových obchodních příležitostí i získání informací o možnostech evropských dotací pro malé a střední podniky. Zajímali se i o připravovanou evropskou legislativu pro podnikatele. „Ještě před rokem jsem sama podnikala, proto se snažím českým firmám všemožně pomáhat. Podnikatelskou misi jsme vyzkoušeli poprvé a dobré reakce účastníků ukazují, že jdeme správnou cestou,“ uvedla Martina Dlabajová.

Ke spolupráci si přizvala i belgického kolegu z Evropského parlamentu Philippa De Backera, který propojil účastníky mise s místními podnikateli v rámci společného jednání na půdě Obchodní a podnikatelské komory v Antverpách. Jednání mezi českými a belgickými podnikateli podpořila také ředitelka České podnikatelské reprezentace při EU v Bruselu Alena Mastantuono.

Jednu z největších podnikatelských šancí skýtá nejen českým zájemcům přístav Antverpy, co do rozlohy (13 tis. ha) největší v Evropě.  Přístav vlastní belgický stát a zaměstnává zde 60 tisíc osob. „Hledáme přímou cestu mezi přístavem a zeměmi střední a východní Evropy, zejména železniční spojení s možností kontejnerové přepravy,“ zdůraznila Katarína Štancová z oddělení intermodální dopravy. Jak dodala, přístav je připraven budování železničního spojení s Prahou i finančně podpořit. Čeští podnikatelé si prohlédli levou i pravou stranu gigantického přístavu, kam ročně připluje 14 tisíc lodí se 199 miliony tun nejrůznějšího zboží.

Podnikatelská delegace se prezentovala také na Stálém zastoupení ČR při EU, kde byli hosty velvyslance Jakuba Dürra. Podpořit je přišel také velvyslanec Jaroslav Kurfürst z českého velvyslanectví v Bruselu. Odborné přednášky v Evropském parlamentu byly zaměřeny na možnosti podpory českých podnikatelů. „Misi považuji za velmi přínosnou a rád bych se do Bruselu a Antverp vrátil s delegací českých stavařů,“ zhodnotil akci Jiří Havlík ze společnosti Pozimos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.