Dlabajová (ANO): Konflikt nevychází z Koránu nebo Bible. Rodí se v hlavách radikálů

19.12.2015 7:27

Evropa zažívá složité časy, jedna krize střídá druhou a zdá se, že političtí lídři nenachází systematická řešení.

Dlabajová (ANO): Konflikt nevychází z Koránu nebo Bible. Rodí se v hlavách radikálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Život Evropanů do značné míry ovlivňují obavy z teroristických útoků ve jménu islámu. Stále častěji se přitom skloňuje nepřítel číslo jedna - Islámský stát. Více jak tři čtvrtiny českých občanů vidí v Islámském státě hrozbu pro naši bezpečnost, dokonce 89 % občanů ho pak vnímá jako zásadní ohrožení bezpečnosti EU.*

Mluvit o Islámském „státě“ musíme skutečně v uvozovkách. IS je radikální islámská teroristická organizace, která operuje na částech dobytých území Sýrie a Iráku a toto území vyhlásili za tzv. chalífát, který si nárokuje autoritu nad všemi muslimy. Mezinárodně ale není IS uznán žádným jiným státem. Islamisté jsou radikálové, kteří se k islámu ve svých činech odvolávají a v jehož jménu konají. Je nicméně nutné od sebe tyto dva pojmy odlišovat. Islámští radikálové si Korán vykládají svým vlastním, účelovým způsobem tak, aby odůvodnil jejich násilí.

"Nyní jdi a pobij Amáleka; jako klaté zničíte vše, co mu patří. Nebudeš ho šetřit, ale usmrtíš muže i ženu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla!" Tento text nepochází z Koránu, ale jedná o výňatek z Bible. Ukazuje, že každé náboženství má svá světlá i stinná místa, ale jsou to lidé, kteří si ho vykládají vlastním způsobem a přizpůsobují svému jednání.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump nedávno vyzval k uzavření USA před všemi muslimy, kteří by chtěli do země přijít. Toto vyjádření vyvolalo, nejen ve Spojených státech, velkou vlnu kritiky. Západní demokracie jsou postaveny na hodnotách tolerance, svobody a rozmanitosti. Právě v době, kdy jsou tyto hodnoty vystaveny největším zkouškám, se k nim musíme o to silněji obracet a odmítat veškeré kroky, které by nás vedly k nenávisti a rasové nebo náboženské netoleranci. Protože to by byla jistá cesta k zániku Evropy a jejích tradičních hodnot.

Vytvoření široké koalice nemuslimských i muslimských zemí v boji proti Islámskému státu je jediné řešení, jak tuto teroristickou organizaci porazit.

*Zdroj: Výzkum CVVM : Česká veřejnost o tzv. Islámském státu – listopad 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…