Dlabajová (ANO): Musíme přijmout zodpovědnost za trh práce a za novou generaci Evropanů

24.06.2015 5:29

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu včera přijal zprávu poslankyně Martiny Dlabajové (ANO/ALDE) o reformách trhu práce a zaměstnanosti v Evropě.

Dlabajová (ANO): Musíme přijmout zodpovědnost za trh práce a za novou generaci Evropanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

„Ve výboru nakonec zvítězil liberální a proaktivní přístup k tématu, což mě velmi těší,“ uvedla po finálním hlasování M. Dlabajová. Zpráva prošla finálním hlasováním po dlouhých diskuzích o pozměňovacích návrzích, přesto se podařilo prosadit původní vyznění dokumentu.

„Ve zprávě jsem zdůraznila skutečnost, že k dosažení konkurenceschopného trhu práce jsou zapotřebí nové přístupy a reformy. Například zvýšení profesní flexibility jednotlivců, slaďování dovedností s náplní práce nebo lepší součinnost mezi vzdělávacími institucemi a podniky,“ okomentovala hlavní závěry svého „ini reportu“ neboli zprávy z vlastní iniciativy M. Dlabajová.

Liberálně demokratický přístup k problematice se odráží i v dalších doporučeních. Poslankyně klade důraz na celoživotní vzdělávání nebo na nezbytnost neustálé výměny tzv. dobré praxe mezi členskými státy. „Všichni bychom měli přijmout větší společenskou odpovědnost vůči evropskému trhu práce a zejména pak vůči nové generaci Evropanů,“ shrnula svůj postoj M. Dlabajová.

Její zpráva varuje, že pokud má Evropa přilákat více investic a ukončit několikaletou finanční krizi, musí ambiciózní hospodářské politiky projít nezbytnými reformami. „Nezaměstnanost je stále příliš vysoká a nedostatek pracovních míst negativně ovlivňuje životy milionů lidí v celé Evropě,“ dodala M. Dlabajová. Podle jejích slov současný stav lidem ani podnikům v Evropě rozhodně neprospívá, přesto je status quo přesně to, za co socialisté a jejich odbory bojují. Přijetí liberálně-demokratické zprávy v parlamentním výboru je proto považováno za klíčový okamžik, který by měl odstartovat reformy evropského trhu práce. Zprávou se bude zanedlouho zabývat plénum Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…