Dlabajová (ANO): Platforma WISE inspiruje a hledá řešení zaměstnanosti mladých

20.03.2016 11:32

Mladí absolventi škol a jejich dovedností, které nejsou pro aktuální potřeby trhu práce dostačující a odpovídající, nebo důležitost podnikatelského vzdělávání mladých lidí. To jsou témata pro společnost 21. století natolik významná, že bychom o nich mohli debatovat každý den a stále bychom nevyčerpali nepřeberné množství otázek, které se váží k této problematice.

Dlabajová (ANO): Platforma WISE inspiruje a hledá řešení zaměstnanosti mladých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Na konci loňského roku mě oslovili představitelé WISE (World Innovation Summit for Education), abych spolupořádala a moderovala jejich kulatý stůl na téma " Entrepreneurship Education: an opportunity to address the European skills gap". WISE vznikl z iniciativy Katarské nadace a je mezinárodní mezisektorovou platformou. Její založení bylo reakcí na nutnost změny komplexního přístupu ke vzdělávání a slouží jako odborná základna pro vývoj nových nápadů a inovativních řešení. WISE pořádá každý rok mezinárodní summit, který již od roku 2009 pravidelně vítá více než 2 000 odborníků, politiků a vlivných expertů z celého světa. Poslední summit, který se konal na začátku listopadu 2015, byl velmi úspěšný. Jeden z mnoha inspirativních projevů pronesla např. i Michelle Obama.

Je mi proto velkou ctí, že si WISE, které bojuje za stejné cíle a hodnoty, vybralo pro pořádání a moderování dnešní debaty právě mne. WISE se těší v globálním měřítku obrovské podpoře, ale na úrovni EU je stále neznámým hráčem. Proto bylo cílem dnešního kulatého stolu v Bruselu, který byl vůbec první akcí pořádanou WISE na úrovni EU, zvýšit povědomí o této iniciativě a o potřebě vychovávat mladé k podnikatelskému vzdělávání.

Začlenění podnikatelského vzdělávání do učebních osnov na všech úrovních vzdělávání bychom v dnešní post krizové době neměli chápat pouze jako příležitost, ale spíše jako povinnost. Potřebujeme se zasadit o opětovný růst Evropy ovlivněné jednou z nejzávažnějších krizí za posledních 50 let. Úroveň nezaměstnanosti mladých v Evropě dosáhla již alarmující úrovně. Je naší povinností dostat je z této zoufalé situace, vybavit je těmi správnými dovednostmi a prostředky, podpořit vznik více pracovních míst a pohánět růst v celé Evropě. Nemůžeme si stále jen stěžovat na tuto nepříznivou situaci a mezery ve vzdělávání. Musíme začít jednat! Pedagogové však nemají dostatečné kapacity na to, aby řešili tento problém sami. Jedině propojením akademického světa se světem politiky a businessu můžeme dosáhnout efektivních výsledků.

Na tom jsme se shodli společně s ostatními řečníky dnešní debaty. Stavros Yiannouka, WISE CEO, nám ukázal globální pohled a přístup ke vzdělávání 21. století na mimoevropské úrovni. Můj kolega z Evropské Komise Rodrigo Ballester představil hlavní politiky a programy na podporu podnikatelského vzdělávání v Evropě. Antonio H. García Del Riego z Banco Santander představil záslužné aktivity této instituce, která již od roku 1996 úspěšně navazuje spolupráci se středními školami, univerzitami a výzkumnými středisky napříč všemi kontinenty, a které se podařilo za tu dobu vytvořit více než 1200 partnerství. Poslední velmi zajímavou prezentací byla prezentace Tomiho Alakoski, zakladatele a výkonného ředitele úžasného finského projektu Me & MyCity, který je postaven na jedinečných vzdělávacích praktikách uzpůsobených pro žáky ve věku 12 a 13 let, které se zaměřují na podnikatelské dovednosti a ekonomiku. Me & MyCity je simulací miniaturního města, ve kterém žáci zastávají různé profese, fungují jako spotřebitelé a řadoví občané a mohou si tak již ve svém věku vyzkoušet, jaké to je být součástí "dospělé" společnosti. Zde se můžete podívat na zábavné video projektu: https://www.youtube.com/watch?v=ihkYQuO4RR4

A co vaše děti? Probouzíte v nich kreativitu a podnikavost? Začněme každý u sebe, své rodiny a kamarádů a určitě se nám podaří něco změnit v celé společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.