Dlabajová (ANO): Podpora investic do vědy a výzkumu je pro budoucnost Evropské unie klíčová

15.06.2017 5:28

Evropský parlament přijal zprávu o efektivnosti nákladů sedmého rámcového programu pro výzkum a inovace, kterou připravovala česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE) ve spolupráci s její kolegyní Inés Ayalou Sender (S&D)

Dlabajová (ANO): Podpora investic do vědy a výzkumu je pro budoucnost Evropské unie klíčová
Foto: Archiv europoslankyně.
Popisek: Europoslankyně Martina Dlabajová.

Sedmý rámcový program v období od roku 2007 do roku 2013 nakládal s prostředky v celkové výši téměř 55 miliard EUR, což představuje přibližně 3 % celkových výdajů na výzkum a technický rozvoj v Evropě. Během sedmiletého trvání tohoto programu bylo předloženo více než 139 tisíc výzkumných návrhů, z nichž bylo vybráno 25 tisíc projektů nejvyšší kvality, které obdržely finanční prostředky. Hlavními příjemci byly zejména univerzity, výzkumné a technologické organizace a malé, střední i velké podniky. Do rámcového programu se zapojilo téměř 29 tisíc organizací z celé Evropy.

"Odborníci vyhodnotili tento program jako úspěšný a já se k jejich stanovisku s radostí připojuji. Stejně jako oni bych ráda zdůraznila, že byla podpořena špičková vědecká činnost na individuální i institucionální úrovni. Podařilo se propojit malé a střední podniky a v rámci průmyslových odvětví navázat strategickou spolupráci a rozvoj inovací. Chtěla bych vyzdvihnout také podporu mobility výzkumných pracovníků v Evropě, podporu investic do evropských výzkumných infrastruktur a budování komplexní sítě schopné řešit tematické výzvy, čímž je posílen evropský výzkumný prostor", okomentovala úspěšnost programu zpravodajka M. Dlabajová.

Ze sedmého rámcového programu byly podpořeny zcela konkrétní projekty, jejichž přínos pro společnost i ekonomiku je nezanedbatelný. V oblasti medicíny jde například o nové metody zjišťování cukrovky, rakoviny či Alzheimerovy nemoci, přenosné detekční nástroje (pozitronová emisní tomografie) apod. V oblasti informatiky a komunikací se jedná zejména o rozvoj Internetu věcí či umělé inteligence. Stejně úspěšné byly i projekty z oblasti energetiky, ochrany životního prostředí, bezpečnosti či dopravy.

Zpravodajka M. Dlabajová dále upozornila na to, že i přes skvělé výsledky programu je přirozeně stále co zlepšovat: "Při hodnocení efektivnosti programu jsme nalezli i slabá místa, jako je vysoká administrativní zátěž, složité právní a finančních předpisy či nedostatečná komunikace. V tomto ohledu bych chtěla poděkovat Komisi za to, že většina těchto slabých míst byla v Horizontu 2020 již odstraněna."

"Podpora výzkumu a inovací je pro budoucí vývoj Evropské unie klíčová. Proto bych ráda apelovala na členské státy, aby vyvinuly mimořádné úsilí ke splnění společného cíle – investovat 3 % HDP do oblasti výzkumu. Jen tak budeme moci i nadále dosahovat špičkových výsledků ve výzkumu a inovacích," uzavřela vyhodnocení programu česká europoslankyně.

Záznam projevu Martiny Dlabajové z plenárního zasedání je ke shlédnutí na následujícím odkaze ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…