Dlabajová (ANO): Sacharovova cena pro muže, který vrací ženám zdraví i důstojnost

22.10.2014 12:54

Vítězem letošní Sacharovovy ceny Evropského parlamentu za svobodu myšlení se stal konžský gynekolog Denis Mukwege. Dalšími finalisty bylo Ukrajinské hnutí EuroMaidan a ázerbájdžánská aktivistka za lidská práva Leyla Yunus.

Dlabajová (ANO): Sacharovova cena pro muže, který vrací ženám zdraví i důstojnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

I když všichni finalisté by si vítězství zasloužili, já jsem společně se svými kolegy z ALDE podporovala právě odvážného lékaře, a jeho vítězství mě skutečně potěšilo. Zapadlo do dnešního dne věnovaného mimo jiné právům žen a jejich diskriminaci. Ptáte se, kdo je Denis Mukwege? A proč cenu pojmenovanou po sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi získal ženský lékař z Afriky, když cena je od roku 1988 udělována jednotlivcům nebo organizacím, kteří zasvětili svou práci i životy obraně lidských práv, svobod a svobodě projevu?

Denis Mukwege se specializuje na pomoc a léčbu obětí znásilnění. Vrací ženám nejen zdraví, ale i důstojnost. Je zakladatelem nemocnice Panzi v Bukavu, v Demokratické republice Kongo. V zemi, kde se ženami často nezachází moc hezky, bohužel často i velmi ošklivě, je úsilí toho to lékaře o to cennější. Zraněné, znásilněné, ponížené ženy mají v tomto muži zastání. Plastika vagíny je často jediným řešením, jak vrátit oběti útoků do normálního života. I když "normální" je v tomto případě asi dost odvážné slovo.

Na úrovni Evropského parlamentu debatujeme o rovných příležitostech pro ženy, snažíme se prosadit kvóty pro jejich vyšší zastoupení ve správních orgánech, politice i společenském životě. To je samozřejmě správné a žádoucí. Sacharovova cena nám ale musí připomínat, že na druhém konci světa jsou ženy ještě stále  ohrožovány na životě. Že nesní o volebním právu a manažerských pozicích,  ale o slušném, klidném a bezpečném životě bez násilí a trvalého pocitu ohrožení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.