Dlabajová (ANO): Sdílená pravomoc je zároveň společnou odpovědností

09.12.2015 9:37

Poslanci požadují jednodušší pravidla vedoucí ke snížení chybovosti v kohezní politice.

Dlabajová (ANO): Sdílená pravomoc je zároveň společnou odpovědností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu se na svém jednání 7. prosince sešel v Bruselu s komisařkou pro regionální rozvoj Corinou Creţu. Někteří členové výboru si stěžovali na fakt, že nejčastější příčinou chyb ve výdajích vynaložených na kohezní politiku (politiku soudržnosti) je porušování pravidel při zadávání veřejných zakázek. Poslanci argumentovali, že by se měla zavést jednodušší pravidla, která by míru chybovosti snížila.

Podle výroční zprávy Evropského účetního dvora dosáhla v roce 2014 odhadovaná míra chybovosti u této rozpočtové kapitoly 5,7%. U regionálních a městských politik, které tvoří až 80% těchto výdajů, dosáhla míra chybovosti 6,1%, což dalece překračuje přijatelnou míru Evropského účetního dvora stanovenou na výši 2%. Auditoři zdůraznili, že v mnoha případech měly vnitrostátní orgány k dispozici dostatek informací na to, aby se těmto chybám dalo předejít.

„Sdílená pravomoc je zároveň společnou odpovědností“, poznamenala europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE), zpravodajka pro udělení absolutoria 2014. Ptala se Evropské komise zejména na to, zda její prověřování a kontroly skutečně fungují. Komisařka Creţu připustila své znepokojení nad vysokou mírou chybovosti a také nad tím, že bylo možné řadě těchto případů zabránit. „Nepotřebujeme více kontrol, ale lepší kontroly,“ připustila. Jak dodala, jednodušší a jasnější pravidla by napomohla lepšímu vynakládání prostředků a zároveň by povzbudila i více potenciálních žadatelů o dotace.

„Musíme nyní vyvinout společné úsilí vedoucí k nápravě,“ podotkla Creţu s ohledem na to, že členské státy jsou plně zodpovědné za realizaci projektů ve svých zemích. Zároveň zdůraznila, že chyba není rovnítkem pro podvod, který by Komise v žádném případě netolerovala. V tomto ohledu také vysvětlila, že Komise nabízí řadu školení a poradenství postavených na míru těm členským státům, u kterých byl zjištěn nedostatek transparentnosti při správě finančních prostředků EU.

V souvislosti s každoročním udílením absolutoria hospodaření Evropské komise se setkává Výbor pro rozpočtovou kontrolu s komisaři, jejichž působnost spadá do nejdůležitějších rozpočtových kapitol. Minulý týden měli poslanci první výměnu názorů s komisařkou Thyssen, komisařem Hahnem, Mimicou a Moedasem. V lednu na své schůzi přivítají vysokou představitelku EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a komisařku Georgievu a komisaře Hogana.

Udělení absolutoria je proces kontroly prostředků vynaložených v daném roce z rozpočtu EU. Zpravodajkou pro udělení absolutoria hospodaření Evropské komise za rok 2014 je česká poslankyně Martina Dlabajová.

Kancelář poslankyně Evropského parlamentu Martiny Dlabajové

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.