Dlabajová (ANO): Směrnice o vysílání pracovníků? Eurokomisaři ignorují protesty členských zemí

20.07.2016 18:17

Martina Dlabajová bude proti revizi směrnice o vysílání pracovníků bojovat i nadále. Kolegium evropských komisařů ignorovalo žluté karty 11 členských států.

Dlabajová (ANO): Směrnice o vysílání pracovníků? Eurokomisaři ignorují protesty členských zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Evropská komise nevyslyšela protesty třetiny členských států a nadále prosazuje stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě. Kolegium evropských komisařů dnes jednalo o osudu návrhu na revizi směrnice o vysílání pracovníků. Stínová zpravodajka návrhu Martina Dlabajová (ANO/ALDE), členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu, s tímto postojem zásadně nesouhlasí.

Celkem 11 parlamentů členských zemí udělilo návrhu tzv. žlutou kartu, neboť podle nich zasahuje do kompetencí národních států. Komise ale dnes tyto argumenty odmítla a rozhodla se v legislativním procesu pokračovat. „Komise měla možnost návrh zcela stáhnout nebo jej alespoň pozměnit. Rozhodla se ponechat vše v původním znění, a to přes stížnost 11 národních parlamentů a emoce, které návrh na revizi směrnice vyvolal v celé Evropě,“ okomentovala výsledek dnešního jednání M. Dlabajová. Podle ní Komise svým návrhem na “stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě” nerespektuje ekonomické odlišnosti členských států a narušuje dosavadní rovnováhu mezi ochranou evropských pracovníků a volným pohybem služeb. „Odlišná cena práce není projevem sociálního dumpingu, ale různých národních ekonomik. Evropská komise svým návrhem podporuje protekcionistická opatření a bere části členských států včetně České republiky jejich konkurenční výhodu,“ dodala europoslankyně.

Komise rozhodla, že předložený návrh neshledává v rozporu s principem subsidiarity, že nezasahuje do pravomocí členských států, a nevidí tedy důvod pro jeho stažení či úpravy. Podle komisařky pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssen byly argumenty a námitky v jedenácti obdržených odůvodněných stanoviscích odlišné a proto komise odpoví na každé zvlášť. Obavy, že nová legislativa posílí bariéry na vnitřním trhu a znemožní firmám vysílat své pracovníky do zahraničí, nemá podle komise co dělat s principem subsidiarity a při dnešním jednání se těmito argumenty komisaři nezabývali. “Tyto obavy nemají s principem subsidiarity nic společného, ale souvisejí spíše s dopadem, který by navrhovaná opatření mohla mít,“ uvedla komisařka Thyssen již dříve při návštěvě ČR.

„I když se komisaři rozhodli nereflektovat stížnost členských států, budu proti současnému znění návrhu i nadále bojovat na půdě Evropského parlamentu,“ uzavřela Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.