Dlabajová (ANO): V těchto těžkých dobách by měla EU bojovat proti jakékoliv ztrátě financí

11.11.2015 9:37

Europoslankyně Martina Dlabajová bude kontrolovat hospodaření Evropské komise

Dlabajová (ANO): V těchto těžkých dobách by měla EU bojovat proti jakékoliv ztrátě financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Evropský účetní dvůr ve své výroční zprávě o rozpočtu EU za rok 2014, která byla dnes zveřejněna, vyzývá ke zcela novému přístupu k řízení investic a výdajů.

Jde zejména o požadavky na sladění rozpočtu s dlouhodobými strategickými prioritami EU a na zvýšení schopnosti rozpočtu pružněji reagovat na aktuální potřeby Evropy.

„V těchto těžkých dobách krize by měla Evropská unie bojovat proti jakékoliv ztrátě finančních prostředků,“ uvedla česká europoslankyně Martina Dlabajová, místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu za liberálně demokratickou frakci ALDE. M. Dlabajová byla jako první český europoslanec v historii jmenována zpravodajkou pro takzvané „udělení absolutoria“, tedy schválení rozpočtu Evropské komise, v tomto případě za rok 2014.

„Chybovost na úrovni 4,4%, kterou Evropský účetní dvůr odhalil, je o něco nižší než v předchozích letech. Musíme si však uvědomit, že i když došlo k určitému zlepšení oproti rokům 2012 a 2013, je to zlepšení stále velmi malé,“ konstatovala M. Dlabajová. Proces udělení absolutoria si klade za cíl zlepšovat finanční řízení a hospodaření Unie. „Pro evropské instituce jde o dlouhodobý proces, takové celoživotní učení,“ dodala.

Poslankyně vítá zejména novou strukturu výroční zprávy Evropského účetního dvora, protože sama klade důraz na výkonnost a na reálný ekonomický efekt, nejen na právní a formální správnost. „Je na čase, aby Unie dostála svým závazkům a začala prezentovat své úspěchy. Musíme najít novou rovnováhu mezi dodržováním formalit a silnějším zaměřením na výsledky,“ tvrdí Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).