Dlabajová (ANO): Velké téma současnosti? Zaměstnanost mladých

06.07.2016 21:54

Na setkání s mladými lidmi z celé Itálie bylo pro mne překvapivým a zároveň smutným zjištěním, že to co italskou mládež v dnešní době trápí nejvíce, není strach z terorismu nebo ze smrti, ale velká obava z nezaměstnanosti.

Dlabajová (ANO): Velké téma současnosti? Zaměstnanost mladých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Když se však podívám na alarmující úroveň nezaměstnanosti mladých nejen v Itálii, ale napříč celou Evropou a na tristní podmínky na trhu práce, není se čemu divit. Sama sebe se však ptám, proč tomu tak musí být? Co je zdrojem příčiny této nálady ve společnosti?

Vybavujeme mladé těmi správnými dovednostmi? Dovednostmi, které v současnosti požadují zaměstnavatelé? Daří se nám propojovat jejich teoretické znalosti s praktickými dovednostmi? Dáváme mladým možnost naučit se, jak nastartovat a řídit svoje vlastní podnikání?

Nad těmito otázkami jsme debatovali na konferenci s názvem: “Education and training 2020 - giving today's young people the workplace skills they will need”, kterou jsem hostila společně s pořadateli z ACCA (Asociace certifikovaných účetních) a PWC (PricewaterhouseCoopers) a navázala tak na úspěšnou spolupráci neméně úspěšné akce loňského roku. Prestiž této akce dokládá také záštita nizozemského předsednictví Rady EU.

Součástí expertního panelu byli zástupci Evropské komise, Rady i Parlamentu, představitelé podnikatelské sféry z PwC, Evropské asociace řemesel a MSP a v neposlední řadě také výkonný ředitel neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement, se kterou osobně již dlouhodobě spolupracuji.

Společně jsme se shodli na tom, že na současné společenské výzvy a situaci na trhu práce musíme odpovědět jedině vytvořením odpovídajícího kvalitního vzdělávacího systému, který bude zahrnovat povinný praktický výcvik jako přirozený doplněk k teoretickým a odborným znalostem. Musíme posílit vazbu mezi vzdělávacími institucemi a světem businessu, jakožto potenciálními zaměstnavateli. Naše pozornost by se měla zaměřit zejména na podporu učňovského a odborného vzdělávání a zatraktivnění řemesel, které se nyní odsouvá spíše do pozadí. Evropa také zcela naléhavě potřebuje probudit v mladých podnikatelského ducha a zlepšit jejich digitální gramotnost, která je pro současný i ten budoucí pracovní trh zcela nezbytná. Vnímám jako nutnost, aby se podnikatelské vzdělávání stalo nedělitelnou součástí učebních osnov na všech úrovních vzdělávání. V neposlední řadě je naší povinností podporovat mobilitu mladých a povzbuzovat je ke studiu cizích jazyků, které jim usnadní hledání práce třeba i za hranicemi jejich domoviny.

Pro mne osobně je však nejdůležitější motivace mladých a jejich aktivní přístup k budoucímu profesnímu životu. Proto se sama snažím jít mladým příkladem, být jim vzorem a probouzet v nich dostatečnou motivaci k tomu, aby se uměli poprat s výzvami, které jim dnešní náročný svět klade do cesty. I proto jsem na konferenci mluvila o svém projektu motivačních stáží pro mladé s názvem PročByNe? i o roli ambasadorky pro podporu podnikatelského vzdělávání v Evropě v rámci spolupráce s Junior Achievement.

Martina Dlabajová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice