Dnešní Superdebata na ČT bude protiprávně bez Svobodných a Soukromníků

06.10.2016 19:50

Česká televize protiprávně zamezila účasti zástupce koalice Svobodných a Soukromníků v dnešní předvolební Superdebatě ČT. Rozhodnutí ČT považují obě strany za nezákonné, neobjektivní a odporující férové předvolební soutěži a podaly kvůli tomu 16. září společně stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Dnešní Superdebata na ČT bude protiprávně bez Svobodných a Soukromníků
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Rada RTV o stížnosti jednala 4. října 2016. „Nemáme bohužel od Rady k dispozici oficiální sdělení, jen neformální informaci, že naši stížnost pouze vzala na vědomí, protože prý jiný postup vzhledem ke své působnosti zvolit nemohla, a bude se tím případně zabývat až po volbách – jestli nedošlo k narušení objektivity a vyváženosti vysílání. Přístup veřejnoprávní České televize v předvolební kampani považujeme za hrubě neférový, neboť dochází k protežování některých politických subjektů na úkor jiných,“ upozorňuje europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

Za Českou televizi se k podané stížnosti vyjádřila pouze právnička Markéta Havlová v dopise dne 4. října, v němž mj. uvedla: „Česká televize přistupuje k plánování vysílání pořadů v předvolebním období jako celku, přičemž při vymezení časového prostoru pro kandidující subjekty postupuje v souladu s principem odstupňované rovnosti.“

Předsedové Svobodných a Soukromníků ještě zaslali dne 5. října dopis Generálnímu řediteli ČT (a na vědomí Radě ČT), v němž ho požádali, aby své rozhodnutí přehodnotil a do dnešní Superdebaty pozval předsedu Soukromníků Petra Bajera. Dnes odpoledne Vít Kolář, ředitel komunikace ČT, nám telefonicky oznámil, že „ČT pravidla měnit nebude, ani počet účastníků dnešní debaty“.

„Chápeme, že nějaká pravidla pro výběr hostů musela být stanovena, ale neměla by být diskriminační. Zmíněná pravidla pro zvaní do Superdebaty zcela nesmyslně diskriminují koalice a ČT navíc svoje pravidla upravovala během probíhající kampaně až do podoby, která hrubým způsobem poškozuje koalici Svobodných a Soukromníků, a nepochybně tak sníží její volební výsledek. V neděli na povolebním jednání vedení obou stran nepochybně zvážíme další kroky, a to zcela nezávisle na výsledku krajských voleb, zdůrazňuje předseda Soukromníků Petr Bajer.

„Jsme připraveni v zájmu transparentnosti a férového přístupu k politickým subjektům v České republice jít i k soudu, aby se podobná situace nemohla opakovat před sněmovními volbami příští rok,“ dodává místopředseda Svobodných František Matějka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.