Do voleb pozitivně a s HLAVOU VZHŮRU

23.10.2013 16:32

Nejdůležitější v životě není zvítězit, ale bojovat; hlavní není vyhrát, ale odvážně se bít. Právě toto Coubertinovské vyznání platí v letošních volbách více než dřív.

Do voleb pozitivně a s HLAVOU VZHŮRU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Letos jsou volby opravdu jiné než ty předcházející. Daleko bezobsažnější, žádné téma, co je vlevo a co vpravo se záměrně stírá, kampaň je vedena velkými stranami proti těm malým. Obrovská je negativnost kampaně a její personifikace – Zeman, Klaus, Schwarzenberg … Volič, který by se chtěl rozhodnout pro voličskou alternativu, je masírován, jakoby byl zločinec a ničitel demokracie, kdyby si měl zvolit jiného, než někoho z médií dávno předem vyvolených šesti volebních hegemonů.

Již nyní je jasné, že i letos si teplá parlamentní křesla rozdělí zase ti velcí a bohatí. Nic moc nenabídli, a tak nebudou ani muset nic moc dělat. Zase si pojedou po svých kšeftících. Kritické oko voličovo nebude mít podle čeho hodnotit. Vždyť za „funkčním státem“ se schová cokoliv. Za „Víme, kam jdeme“, může být cesta kamkoliv. „Ano, bude líp“ – možná, někdy, pro někoho. Opět ve sněmovně pojedou nekonečné odrhovačky ti, kterým občané nejsou ukradení jen dva půldny v roce, dva volební půldny.

Proto víc než jindy, je důležitý výsledek malých stran a uskupení, které stále ještě neztratily kontakt s realitou a s lidmi. Ty, které ještě nezapomněly na to, odkud vzešly a na ideály, které spojily jejich členy. Jsou to často ty strany – jako HLAVU VZHŮRU, které ještě vědí, kde je pravo a levo, které vědí, že svět, který nás obklopuje, je tvořen lidskou prací a umem. Výsledky voleb nemusejí vyznít pesimisticky, když ti velcí a bohatí budou muset být ve střehu a dávat si na ty malé za svými zády bacha. Pro menší strany a jejich voliče je zase důležité, že naděje žije, že stále jsou lidé, kteří nesmýšlejí stádově, kteří se nepřipojují patolízalsky vždy k těm velkým a mocným v očekávání výhod, že stále jsou na světě lidé, kteří smýšlejí po svém, jinak než většina.

Dokud budou malé strany ohrožovat ty velké, mají volby smysl a nemusíme propadat povolebnímu pesimismu. Musíme držet HLAVU VZHŮRU a dát šanci těm, kteří nemají miliardy a stranické sekretariáty, nemohou si zaplatit „volební účast“. Zato mají své zásady, názory, přesvědčení, ideály a chuť k práci.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.