Dobeš (65 demokratů Jana Kasla): Praha 3 má druhé nejvyšší výdaje na svou samosprávu, horší už je jen Praha 5

10.09.2014 4:31

Komunální volby po celé republice se blíží. Praha má před sebou 10. a 11. října volby do zastupitelstev jednotlivých městských částí i do Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Dobeš (65 demokratů Jana Kasla): Praha 3 má druhé nejvyšší výdaje na svou samosprávu, horší už je jen Praha 5
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

A jako před každými volbami politické strany opět vymýšlejí nejrůznější sliby, kterými si hlasy voličů chtějí koupit. A tak se zdá, že v MHD budeme jezdit zadarmo, z Barrandova do Butovic budeme cestovat lanovkou a všechny ulice budou už 12. října čisté a narkomana na nich nepotkáte. Krásně znějící vize, které ale na první pohled pro realisticky uvažujícího člověka nemohou být splněny, nebo určitě ne v horizontu dalších několika let, které chtě nechtě budou ve stínu tunelu Blanka či projektu Opencard. Podle našeho auditu hospodaření městských částí si i dnes řada z nich žije nad poměry, které bychom si mohli dovolit. Z veřejně dostupných zdrojů například vyplývá, že Praha 3 hospodaří s vyrovnaným rozpočtem jen díky prodeji majetku. Bez něj by za poslední dva roky každoročně končilo hospodaření třetí městské části v mínusu více jak 200 milionů korun.

Já osobně mám za sebou celou řadu manažerských funkcí a jsem zvyklý pracovat i s mnohem většími rozpočty, než jsou ty pražských městských částí. I proto jsem se spolu s kolegy z hnutí Demokraté Jana Kasla rozhodl na Praze 3 neslibovat podobné vzdušné zámky, ale soustředit se na to, jak by městská část měla hospodařit, aby svým občanům poskytla kvalitní služby nejen po jedno volební období, a aby za pár let neskončila bankrotem. A jelikož máme ve svém týmu manažera fondu Top Stocks Investiční společnosti České spořitelny Jana Hájka, který se rozpočtovou politikou dlouhodobě zabývá, sestavil audit rozpočtu nejen městské části Praha 3, ale také výdaje na samosprávu dalších srovnatelných městských částí. Výsledky jsou stejně zajímavé, jako alarmující.  

Tabulka znázorňující výdaje na správu městských částí:

Z údajů v tabulce vyplývá, že zdaleka nejvyšší náklady na svůj provoz (značnou část tvoří mzdy zaměstnanců, ale také další výdaje na chod úřadu) má Praha 1. Zde by ale srovnání s ostatními částmi Prahy značně pokulhávalo, centrální městská část je v mnoha ohledech specifická a nebylo by férové ji do tohoto srovnávání zahrnovat. To už se ale nedá říct o Praze 5 a ani o Praze 3, které z této analýzy nevycházejí vůbec dobře. Z čísel lze jasně vyčíst, že hospodaření na těchto úřadech není příliš ekonomicky rozumné.  

V rámci Prahy 3 jsme navíc udělali detailní audit rozpočtu za poslední roky a zjistili jsme, že za poslední 4 roky, a zejména po nástupu nové koalice TOP 09, ČSSD a sdružení ŽnS v polovině roku 2012 se rapidně zvýšily běžné výdaje, zatímco se postupně snižovaly běžné příjmy. Schodek těchto dvou položek pak hned v roce 2013 dosáhl rekordní výše přes 276 milionů korun, v letošním roce pak sice o něco menšího, ale opět mnohem vyššího schodku oproti dřívějším rokům ve výši 217 milionů korun.

Tabulka běžných příjmů a výdajů městské části Praha 3:

 
V žádném případě nechci říkat, že za těmito obrovskými schodky, které současné vedení městské části Praha 3 nasekalo za poslední dva roky a krylo je jen díky prodeji majetku, především pak bytového fondu, jsou nějaké velké krádeže nebo dokonce tunely. Abych pravdu řekl, ani si to nemyslím, i když všude jsou určitě výjimky. Zde je ale na vině především do nebe volající nezodpovědnost při správě majetku a financí. Jako jeden příklad za všechny si vezměme nákup fotbalového stadionu Viktorie Žižkov. Postupně za poslední tři roky jej městská část získala do svého vlastnictví za stovky milionů korun. Nemoderní stadion, kde nyní radnice vlastní i VIP salónky, kam nikdo nechodí a jejich stav je tristní, bude nyní fotbalistům pronajímat za 100 tisíc Kč měsíčně. Z pohledu ceny stadionu velmi směšná částka. Takto směšná ale určitě nebude částka, kterou bude třeba do stadionu investovat, aby byl vůbec použitelný. A návratnost této investice? Desítky let. I když jsem fotbalový fanoušek, musím se zeptat: Opravdu to bylo nutné? Opravdu si to můžeme na Žižkově dovolit?

Odpověď je jasná, nemůžeme. Stejně jako celou řadu dalších investic a výdajů, které je zapotřebí osekat a snížit, aby za pět nebo šest let nebyla Praha 3 na pokraji bankrotu. Pravdou totiž je, že městská část nemá nekonečné množství majetku, který by mohla prodat (nehledě na to, jak nezodpovědné je prodat si veškerý majetek, vzpomeňme na Liberec). Podle některých údajů zbývá majetku v hodnotě cca 1,3 miliardy korun. Je proto zapotřebí začít na radnici hospodařit realisticky a rozumně. To je můj slib voličům, ne další stadion nebo rozdávání nereálných a drahých slibů. Rozvoj městské části musí pokračovat, ale jen do té míry, kam si to můžeme dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Dobeš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice