Dobešová (ANO): Pokud EU není schopna ochránit své hranice, přestává být unií

03.11.2016 18:31

Poslední dobou jsme ujišťováni, že kvóty pro přijímání uprchlíků prostřednictvím EU jsou minulostí. Tato argumentace byla možná vhodná pro uklidnění českého politického prostředí před krajskými i senátními volbami.

Dobešová (ANO): Pokud EU není schopna ochránit své hranice, přestává být unií
Foto: ANO
Popisek: Ivana Dobešová

Občané se tak mohli vyjádřit svou volbou především k otázkám, které jsou aktuální pro jejich kraj případně region. I díky poměrné věcné kampani se neprosadily vysloveně populistické hnutí. A to je správné. Ovšem pokud se podívám na jednání Výboru pro Evropské záležitosti, je zřejmé, že Evropská komise se snaží stále prosadit řešení problému uprchlíků prostřednictvím kvót. Za poslední dobou se na nás valí řada nařízení a směrnic, které toto opatření obsahují. Navíc celá visegradská skupina je pod velkým propagačním tlakem ze strany zakládajících členů EU, kteří se jí snaží představit jako nevděčné dítě EU. Soustavně je nám předhazováno, že rádi využíváme výhod EU (dotací) ale odmítáme solidaritu. S tím nemůžu souhlasit. Čím vice se seznamuji s migračním problémem, tím vice mám dojem, že velká část dnešní migrace do Evropy není spontánní čin ale dobře promyšlený a organizovaný obchod, které EU svou laxností nepřímo podporuje. Tuto mojí myšlenku dokládají i slova Václava Weigla, který doslova uvádí:

“U libyjských břehů se letos před očima Evropy odehrává odporná komedie – tzv. humanitární organizace ve spolupráci se zločineckými africkými pašeráky po desetitisících navážejí do Itálie ekonomické migranty z afrických zemí – organizovaně, koordinovaně a plánovitě,", „Těm stačí je pouze naložit na cokoliv, co je schopno odrazit od břehu a chvíli se na hladině udržet. O ostatní se již postarají za evropské peníze Evropané sami. Je příznačné, že tito zachránci nezachraňují životy ubohých migrantů na africkém břehu, který je pár stovek metrů vzdálen, ale vozí je daleko přes moře do Evropy."

Při své nedávné návštěvě Makedonie jsem se dozvěděla, že pašeráci lidí pro zvětšení svého zisku začínají vybavovat migranty i drogami, protože ví, že nejsou kontrolováni. Fungují tak jako kurýři. Otázka migrace je také bezpečnostní otázka. Pokud EU není schopna ochránit své hranice, přestává být unií a ve své podstatě se rozpadá. Brexit by se nikdy neuskutečnil pokud by EU bylo schopno ochránit své hranice. Klíčem k řešení této problematiky a ochránění hranic EU musí být změna našeho pohledu ve prospěch bezpečnosti EU. A jsem ráda, že stále vice lidé si to uvědomuje.

Nelegální migraci lze totiž oprávněně vnímat jako ohrožení výkonu státní suverenity a naší schopnosti bojovat proti mezinárodnímu terorismu, protože drtivá většina migrantů přichází bez dokumentů. Naše selhání v nedostatečné kontrole a zastavení nelegální migraci podkopává důvěru veřejnosti v integritu našich vládních politik. Ilegální imigrace ohrožuje existenci EU a mír v Evropě.

Naším problémem v Evropě je, že jsme ztratili kontrolu nad mezinárodní migrací. Čelíme bezprecedentnímu migračnímu tlaku, když jen v roce 2015 více než jeden milion lidí překročilo evropské hranice nelegálně s různými motivacemi.

Z tohoto důvodu bychom měli udělat vše pro to, abychom znovu získali kontrolu nad mezinárodní migrací. Je třeba podniknout veškeré kroky pro udělování azylu způsobilým žadatelů mimo území EU, aby se zabránilo zklamání neúspěšných migrantů, což často vede k frustraci, násilí a kriminalitě. Teď je to víc než aktuální.

Situace v Libyi, Iráku a Sýrii ukazuje, že tento konflikt bude pokračovat. Ba hrozí jeho zostření. Evropu tak čeká další a větší vlna migrace. Pokud se rychle nevzpamatujeme a nezačneme účinně chránit hranice, tak EU hrozí skutečný rozpad.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…