Dolejš (ČSSD): Brexit je varováním pro bruselskou vrchnost

28.06.2016 14:51

Rozhodnutí většiny britských voličů ve prospěch brexitu není koncem EU a ani Západu jako takového. Je vyjádřením většinové vůle občanů VB a to je třeba respektovat.

Dolejš (ČSSD): Brexit je varováním pro bruselskou vrchnost
Foto: Archiv poslance
Popisek: Richard Dolejš

I když bych hlasoval jinak, protože toto otočení kormidla není pro bezpečnostní, ekonomickou a sociální stabilitu EU šťastné, tak není důvod podléhat hysterii a panice.

Výsledek referenda by měl být výzvou lídrů a byrokratům EU, aby se zamysleli nad dalším směřováním Evropy. V EU musí dojít k radikálním změnám politiky, kterou je třeba více demokratizovat a tak přiblížit lidem a národním státům. Není možné neustále utahovat šrouby v malichernostech a nepodstatných věcech na úkor rozhodovacích procesů jednotlivých národních států a na stranu druhou nechat šrouby povolené v základních věcech jako je např. ochrana vnější hranice Schengenu.

Nezvládnutí nelegální migrační invaze z islámského světa do Evropy a nevůle elit EU vymáhat migrační a azylové právo, může být jedním z impulsů pro nespokojenost velké části evropské veřejnosti. To nelze donekonečna ignorovat. Pokud se vrchnost z Bruselu nepoučí a bude i nadále odtržená od reality, tak hrozí nebezpečí, že se brexit může rozšířit i do dalších zemí. V tomto ohledu považuji za nemístnou a arogantní kritiku od některých elit EU vůči účastníkům referenda podporujícím brexit. Tito lidé využili svého svobodného práva a vyjádřili demokraticky svůj názor. A asi k tomu měli své důvody.

Proto by se mělo začít spíše diskutovat o příčinách krize EU a snažit se problémy a nedostatky napravit změnou politiky. Pokud lídři EU budou chybu hledat všude jinde a ne hlavně u sebe, tak nám hrozí velký problém. K rozpadu EU může skutečně dojít. To by však vyvolalo chaos a ohrozilo bezpečnostní, ekonomickou a sociální stabilitu Evropy. Východiskem z krize je sebereflexe, pokora a realistická politika elit EU vůči jednotlivým suverénním státům Evropy a jejich občanům. Byrokraté EU musí více reflektovat zájmy občanů Evropy a méně podléhat zájmům nadnárodních finančních skupin.

Richard Dolejš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.