Dolejš (ČSSD): Byl to atentát na policejního prezidenta

02.02.2017 12:31

Projev na 54. schůzi sněmovny 2. února 2017 k Závěrečné zprávě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací ÚOOZ a ÚOKFK Policie České republiky k 1. srpnu 2016.

Dolejš (ČSSD): Byl to atentát na policejního prezidenta
Foto: Archiv poslance
Popisek: Richard Dolejš

Dovolte, abych se jako člen vyšetřovací komise vyjádřil k závěrečné zprávě, kterou máte k dispozici. Dle mého názoru je tato zpráva vyvážená, objektivní a nepolitická. Já jsem rád, že byla schválena jednomyslně všemi členy komise napříč politickým spektrem, což má samozřejmě velkou váhu a velkou hodnotu.

Za touto zprávou je mnoho hodin a dnů práce členů komise, ale také profesionálů, které komise požádala o součinnost. Takže není to pouze práce poslanců, ale i profesionálů, kteří se vlastně podíleli na této závěrečné zprávě a já bych chtěl poděkovat nejen poslancům, ale právě i těmto expertům, které jsme měli k dispozici, co já osobně považuji za zásadní. Nemá smysl, abych zde opakoval to, co zde bylo řečeno panem předsedou. Nicméně bych se pokusil vypíchnout to nejzásadnější z mého úhlu pohledu.

Dle mého soudu je zásadní, že nebyla prokázaná spekulace o tom, že organizační změna byla účelově zrealizována na základě politického zadání. To bylo vlastně předmětem politického sporu, především s Andrejem Babišem a hnutím ANO, a toto prokázáno nebylo. Nebyla také prokázána spekulace, že sloučení útvarů bylo zrealizováno za účelem účelového odstranění pana Šlachty, člena ÚOOZ. To prokázáno nebylo. Navíc jsme všichni byli svědky, že pan Šlachta odešel z policie sám a nevyčkal ani na ten proces, který nastavil policejní prezident. Nebylo prokázáno nařčení vůči policejnímu prezidentovi z tzv. brutálního úniku informací do kriminálního prostředí. To byl zásadní atak toto nařčení vůči policejnímu prezidentovi. Myslím, že to byl atentát na policejního prezidenta. A je zásadní to, že komise vlastně dospěla k závěrům, kde mohlo dojít i k určité manipulaci vůči policejnímu prezidentovi.

Nebyla také prokázána souvislost mezi tzv. Šlachtovou zprávou a organizační změnou v policii. To je také důležité vypíchnout a připomenout si. Zároveň bylo doloženo, že různé verze reorganizace a slučování útvarů s celorepublikovou působností se v koncepčních materiálech Policejního prezídia a Ministerstva vnitra zmiňují již od roku 1993. Takže vlastně to opatření, které bylo učiněno je, myslím si, vyústěním dlouholetých diskusí a není ničím novým, z čeho bychom měli být překvapeni. Já osobně považuji rozhodnutí policejního prezidenta a ministra vnitra ve věci organizační změny za krok správným směrem, za správné rozhodnutí a potřebné rozhodnutí.

Pravda je, že mohlo být lépe prokomunikováno. To byl také závěr komise. Co však považuji za velký problém, a tím se dostávám k politickému komentáři je, že reorganizace, chcete-li policie byla zpolitizovaná. A byla zpolitizovaná Andrejem Babišem především a hnutím ANO. Andrej Babiš se společně s jeho médii podílel na rozjetí mediální kampaně a zmíněné spekulace, které jak jsem říkal, byly vyvráceny, vydával za fakta. Vytvořila se virtuální realita, naházelo se bláto na ministra vnitra a policejního prezidenta, ale především na sociální demokracii. A já se ptám proč? Samozřejmě, nám na to odpověděl Andrej Babiš, sám, který evidentně zneužil policii a státní zastupitelství v předvolebním boji.

Já budu citovat Andreje Babiše, který v souvislosti s reorganizací policie prohlásil: "ČSSD nám nabila. Chovanec vyhrál ve věci reorganizace, v předvolební kampani uvidí. " Říkám to česky, nebudu to říkat ve slovenštině. Nemluvím dobře slovensky. A také samozřejmě sociální demokracie a ministr Chovanec viděl.

Když se podíváte na billboardy, které vyvěsilo Hnutí Ano, tak ty vypovídají samy za sebe. Jestli došlo k něčemu brutálnímu, tak to byl brutální atak na sociální demokracii a na ministra vnitra. Tam je napsáno, já vám to přečtu: "Zasloužíme si lepší Česko bez politiků, co likvidují nezávislou policii." Žádná likvidace nezávislé policie se neprokázala. Podobných ataků samozřejmě následovala celá řada, nejen na billboardech, ale i mediálních. Samozřejmě se připojili i nohsledi Hnutí Ano, jako je pan Jančura a ostatní, kteří rozjeli kampaň, která neměla do té doby obdoby, vůči ministrovi vnitra. Chci znovu říct, nic z toho, co bylo na těch billboardech, na autobusech se neprokázalo. Víte, slušný člověk by se omluvil na místě Andreje Babiše. To však nemůžeme od Andreje Babiše očekávat, to prostě není v jeho povaze. Jemu je blízká agresivita, jemu jsou blízké brutální výpady proti politickým soupeřům a ekonomickým soupeřům, to je jeho standardní metoda. Omluva ne.

Víte, to, co zde zmiňuji, vtažení policie do politického boje, je hra s ohněm. A tady k přímému vtažení policie došlo. Já bych chtěl připomenout takzvanou Šlachtovu zprávu. Tady nešlo o nic jiného, co se týká Šlachtovy zprávy, než o pokus vytvořit Kubiceho zprávu číslo dvě. Protože celý ten průběh okolo takzvané Šlachtovy zprávy měl stejný, téměř stejný, podobný scénář jako Kubiceho zpráva. Já bych se vám pokusil připomenout, o co vlastně v Kubiceho zprávě šlo. Kubiceho zpráva tehdy, v době vlády Jiřího Paroubka, vtáhla tehdejší ÚOOZ do politických her. Tehdy byl bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny vtažen a posloužil jako ventil k tomu, aby z Kubiceho zprávy pronikly do médií různé spekulace, dohady, drby, lži a nepodložená obvinění vůči sociální demokracii, vůči Jiřímu Paroubkovi. Před volbami se nafoukla bublina s nehoráznou špínou, která následně splaskla, nařčení se neprokázala. Nicméně Kubiceho zpráva posloužila svému účelu. Ovlivnila tehdy parlamentní volby, oslabila premiéra Paroubka a vytvořila prostor pro nástup pravicových vlád. Jistě si pamatujete, že bývalý šéf ÚOOZ pan Kubice následně za několik let poté za odměnu dostal post ministra vnitra. Šlachtova zpráva je na tom podobně. Před volbami posloužila jako náplň do Babišova mediálního hnojometu. Po prozkoumání vyšetřovací komisí konstrukce v ní obsažené splaskly stejně jako Kubiceho zpráva. A to zde zmínil předseda vyšetřovací komise, to před sebou máte písemně. Neprokázalo se, že konstrukce obsažené v takzvané Šlachtově zprávě mají souvislost s provedenou organizační změnou v policii. Šlachtovu zprávu dle mého mínění lze tedy označit za Kubiceho zprávu číslo dvě. Za aktivní mediální podpory bývalých příslušníků ÚOOZ Babišovo mediální impérium, chcete-li hnojomet, v předvolebním boji zafungoval a bezesporu výsledek krajských voleb ovlivnil, podobně jako v době Kubiceho zprávy. A pan Šlachta podobně jako jeho předchůdce Kubice dostal za dobré služby významné místo ve státní správě. Zcela náhodou v Babišově resortu. Otázkou je, zda ve finále nebude panem Babišem odměněn ministerskou funkcí stejně jako pan Kubice, pokud na to bude mít pan Babiš vliv.

A několik slov závěrem. Já jsem přesvědčen o tom, že vtahování represivních a bezpečnostních složek do politického boje je nepřijatelné a ohrožuje samu podstatu demokracie. Využívání represivního aparátu státu k získání a udržení politické moci je metodou vlád autoritativních a totalitních režimů. To bychom si měli všichni uvědomit. Chápu, že toto vidění světa je zřejmě Andreji Babišovi vzhledem k jeho minulosti blízké, ale pro demokraty, pro ryzí demokraty nemůže být akceptovatelné. Já prostě s těmito metodami zásadně vnitřně nesouhlasím. Proto vyzývám Andreje Babiše a Hnutí Ano, aby již dále nepolitizovali policii a státní zastupitelství, aby se neopakovalo to, že tyto složky budou zase vtaženy do předvolebního boje a aby byly zneužívány ve střetech, které jsou před námi.

Děkuji za pozornost a věřím, že i závěry této komise si pan Babiš vezme k srdci. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …