Dolejš (ČSSD): EU musí být suverén a ne jen vazal USA a globálního kapitálu

28.05.2016 21:21

Vyhrožování předsedy Evropské komise směrem k britským voličům není na místě a ve svém důsledku může být kontraproduktivní.

Dolejš (ČSSD): EU musí být suverén a ne jen vazal USA a globálního kapitálu
Foto: Archiv poslance
Popisek: Richard Dolejš

Očekával bych spíše, že šéf evropské byrokracie položí na stůl argumenty, kterými by občany Velké Británie přesvědčil a motivoval hlasovat jasně proti vystoupení tohoto významného státu z Evropské Unie.

Rozpad Evropské unie není v zájmu občanů ČR – z důvodů bezpečnostních, sociálních i ekonomických. Brexit, neboli odchod Velké Británie z Unie, by mohl vyvolat hlubokou krizi a chaos v Evropě. V krajním případě možná i válečný konflikt. A to si nikdo nemůže přát. Neznamená to však, že lídři EU by neměli změnit politiku a přístup k současné napjaté situaci v Evropě. Což se netýká pouze selhání a impotence EU v řešení nelegální migrační krize, které je třeba razantně čelit. Rozhodně ne povinnými kvótami, ty krizi pouze prohloubí a budou pobídkou pro další nelegální migranty z islámského světa. EU se nemůže chovat jako pouhý nesvéprávný vazal USA a musí dělat samostatnou politiku. A to i vůči Rusku.

Evropa se musí vypořádat s extrémním vlivem nadnárodních bankovních, finančních, zbrojařských a farmaceutických skupin a nepodléhat jejich diktátu. Bohužel lídři EU v některých aspektech v tomto směru selhávají a jsou spíše ve vleku těchto globálních byznysových skupin.

Takže za řešení problémů EU nepovažuji její rozpad, ale změnu politiky elit a návrat k původnímu smyslu tohoto sdružení evropských států. Tam patří i realizace suverénní a akceschopné politiky, která se bude opírat o zájmy občanů jednotlivých členských států a ne o zájmy jiných státních mocností a globálního kapitálu. Na toto téma je třeba vést vážné a veřejné diskuse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…