Dolejš (ČSSD): Střet zájmů oligarchy Babiše je nebezpečný

08.04.2016 11:39

Poslanecká sněmovna se na nejbližší schůzi bude ve 2. čtení zabývat novelou zákona o střetu zájmů a příslušnými pozměňujícími návrhy. Nejvíce diskutovaným je návrh poslance J. Chvojky, který podporuji a svým hlasováním proto návrh kolegy Chvojky podpořím. Stejně tak již učinily Poslanecký klub a vedení ČSSD. Návrh vychází z dlouhodobých programových záměrů soc. dem. na zpřísnění zákona o střetu zájmů.

Dolejš (ČSSD): Střet zájmů oligarchy Babiše je nebezpečný
Foto: cssd.cz
Popisek: Richard Dolejš, ČSSD

Konec konců řešení regulace účasti podnikatelů a majitelů firem v exekutivě požaduje i předsedkyně kontrolního výboru EP. Stav, kdy mohou být ve vládě podnikatelé, kteří vlastní mediální impérium a zároveň vysávají veřejné zakázky, či se dostávají k informacím, využitelným v konkurenčním boji, není zcela normální a ohrožuje podstatu demokracie v zemi. Tento střet zájmů je třeba odstranit, podobně jako tomu je ve vyspělých demokratických státech. Každý se může rozhodnout, zda chce dělat profesionálně politiku, nebo ovládat média a dělat byznys založený na vysávání veřejných dotací a státních zakázek.

Majitel hnutí ANO a oligarcha A. Babiš je v bezprecedentním střetu zájmů

To, že se tento návrh nelíbí politickému hnutí ANO, je zřejmé. Jedná se o reakci "potrefené husy". Majitel hnutí ANO a oligarcha A. Babiš je v bezprecedentním střetu zájmů a návrh kolegy Chvojky mu může komplikovat jeho podnikatelské záměry. Naboural by neudržitelnou koncentraci mediální, politické a ekonomické moci miliardáře A. Babiše. Argument, že střet zájmů A. Babiše je morálně legitimizován tím, že dostal hlasy voličů, kteří s jeho podnikatelskými aktivitami nemají problém, je nesmysl. O rozsahu a obludnosti střetu zájmů pana Babiše veřejnost majitelem Agrofertu plně informována nebyla. Naopak, jeho média vyvolala virtuální realitu a iluzi "neposkvrněného politického početí A. Babiše". Pan Babiš před volbami nepředstoupil před veřejnost a plně o své podnikatelské privatizační minulosti a o svém možném střetu zájmů neinformoval. Nerozklíčoval vazby jednotlivých firem ze skupiny Agrofert na veřejné zakázky, daňové výhody či čerpání dotací z veřejných rozpočtů. To se netýká jen pětihvězdičkového hotelu Čapí hnízdo, ale i privatizace Unipetrolu a působení jeho firem směrem k České poště, Lesům ČR či Správě státních hmotných rezerv a mnoha dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…