Dolejš (KSČM): Neztrácí stát kontrolu nad lithiem ?

08.10.2017 6:33

Nepředjímají dosavadní kroky exekutivy již těžební práva k lithiu pro konkrétní zahraniční firmu? Stát by tak ztratil kontrolu nad strategickým národním bohatstvím.

Dolejš (KSČM): Neztrácí stát kontrolu nad lithiem ?
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

Na krušnohorsku jsou pod zemí koncentrovány až 3% světových zásob vytěžitelného lithia (největší v EU). Cena tohoto kovu v posledních letech vzrostla  a strategickým i politickým tématem pro ČR se stala otázka, jak hájit zájmy českého státu. 

Surovina dokud je v zemí patří státu. Jde ovšem o její vytěžení a zpracování. Exekutiva ve věci lithia už ale učinila některé kroky. Již v roce 2010 proběhlo řízení ministerstva životního prostředí licence na geologický průzkum a to firmě Geomet, vlastněné australskými těžaři (EHM). Ta nyní vlastně blokuje lokalitu až do roku 2021 a investovala cca 300 milionů.

Klíčovou otázkou je, zda lze s licencí spojit právo na přednostní těžbu suroviny. Tuto licenci počátkem letošního roku ministerstvo životního prostředí dál prodloužilo. A schválené je i předběžné vymezení dobývacího prostoru.  V pondělí schválené memorandum mezi MPO a EHM přinejmenším otevřelo debatu na toto téma.

Text sice v duchu surovinové politiky ČR  potvrzuje podmínku zpracování lithia do průmyslové podoby na našem území.  Ukazuje ale jasně na přípravu prodeje  těžebních práv zahraničnímu investorovi. Ten by pak byl chráněn v příslušném režimu ochrany investic (s Austrálií je dohoda již z roku 1994).

Jde o to, zda stát již neztrácí   kontrolu nad dalším vývojem. Je nutné jasně pojmenovat právní stav a diskutovat jasné řešení.  V této situaci by takovým řešením mohlo být použít zvláštní zákon, který by mohla schválit sněmovna po volbách a který by ošetřil zájmy České republiky.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…