Dolejš (KSČM): V návrhu rozpočtu chybí prorůstová opatření, zejména na dopravní infrastrukturu

31.03.2014 21:56

Stanovisko k vyjádření ministra financí Andreje Babiše o připravovaném návrhu státního rozpočtu na rok 2015.

Dolejš (KSČM): V návrhu rozpočtu chybí prorůstová opatření, zejména na dopravní infrastrukturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

Podle vyjádření pro ČTK chce ministr financí Andrej Babiš cílovat návrh státního rozpočtu na rok 2015 na deficit 100 miliard Kč. Tím by splnil maastrichtské kriterium, tedy dostat deficit pod 3% hrubého domácího produktu. Hlavní čísla rozpočtu chce představit koaličním partnerům 9. dubna. Na červen tohoto roku je dále avizován balíček daňových zákonů, o které by se již měl konečný návrh rozpočtu opírat. Definitivní rozpočet na příští rok má pak být předán do parlamentu do 30. září 2014.
 
Protože letošní deficit byl schválen ve výši 112 miliard  Kč, znamená to snížit plánované saldo na příští rok o 12 miliard. Velký otazník je přitom už nad vývojem české ekonomiky, který předurčuje plnění daňových příjmů. Současná mezinárodní situace může výrazně zhoršit prognózy  evropské, ale i české ekonomiky.  Původní růst HDP v ČR odhadovaný na příští rok kolem 2% HDP se při přijetí hospodářských sankcí v souvislosti s ukrajinskou krizí nemusí naplnit.
    
Vláda bude muset splnit také celou řadu slibů – valorizace důchodů, vyšší platby za státní pojištěnce, uvolnění waltzů ve veřejném sektoru atd. Chybí prorůstová opatření, zejména navýšení kapitálových výdajů na dopravní infrastrukturu. Na tyto sliby nemusí stačit mimořádná výplata dividend ČEZ. Také audit výdajů a odhad rychlých úspor v provozu státních úřadů nemusí stačit. Reálné možnosti profinancování konkrétních úkolů na příští rok budou s největší pravděpodobností horší než očekává MF ČR.
   
Lze tedy očekávat náročnou diskusi nad návrhem rozpočtu jak na půdě koalice, tak v rámci tripartity a nakonec i na půdě parlamentu. Dlouhodobě neřešené problémy a limity obsažené v koaliční smlouvě brání řešit problémy veřejných financí v kratším čase. Diskuse může potvrdit  dlouhodobější názor KSČM, že bez razantnějších prorůstových opatření a  odvážnějších zásahů na příjmové straně státního rozpočtu nebude možné návrh na příští rok reálně zbilancovat.
 
Jiří Dolejš, poslanec PS PČR a místopředseda pro hospodářskou politiku a resort financí KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…