Doležel (TOP 09): Zachraňme brněnskou Mosilanu

05.05.2021 8:33

Spolu s osobnostmi brněnské vědecké a odborné veřejnosti se snažím zachránit nejcennější stavby bývalého textilního areálu Mosilana. Tento areál vznikl sloučením někdejších ikonických židovských textilek a dnes představuje v zásadě poslední autenticky dochovaný odkaz moravského Manchesteru.

Doležel (TOP 09): Zachraňme brněnskou Mosilanu
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Vlastník areálu se ale rozhodl všechny domy zbořit. Odborníci z oblasti architektury, historie nebo i archeologie ale začali upozorňovat na vysoké kvality dochovaných objektů a vyzvali představitele města k tomu, aby jednali s investorem o zachování alespoň několika nejhodnotnějších staveb. Stejný pohled na celou věc měl i Národní památkový ústav, který dokonce na Ministerstvo kultury zaslal návrh na prohlášení některých objektů za kulturní památku. V uplynulém týdnu ale přišla ze strany městských památkářů nečekaná reakce.

Odbor památkové péče brněnského Magistrátu vydal investorovi závazné stanovisko k úplné demolici. Vydání závazného stanoviska bez jakýchkoliv podmínek je nejen překvapující, ale pro úsilí zachovat zde alespoň něco historického, má vlastně fatální následky. Chceme proto otevřeně podpořit tuto snahu zachovat tradici a paměť města, protože se jedná o integrální součást naší politiky.

MICHAL DOLEŽEL (TOP 09)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…