Dolínek (ČSSD): Ledovka nám ukázala slabá místa systému

03.12.2014 20:26

Praha zvládla mimořádnou dopravní situaci způsobenou ledovkou v rámci možností obstojně, je přesvědčen náměstek pražské primátorky a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek (ČSSD).

Dolínek (ČSSD): Ledovka nám ukázala slabá místa systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Zároveň se však podle něj ukázalo, kde jsou slabá místa pražské veřejné dopravy. Takto rozsáhlý výpadek povrchové kolejové dopravy nelze v současnosti z kapacitních důvodů zcela nahradit autobusy, rezervy jsou rovněž v systému informování cestujících. Na zlepšení chce Dolínek začít pracovat okamžitě.

„V první řadě chci ale poděkovat všem, kteří se na zvládnutí této mimořádné situace v Praze podíleli, pracovníkům Dopravního podniku, Českých drah a dalších servisních firem za jejich pracovní nasazení a Pražanům za jejich trpělivost a vzájemnou ohleduplnost. Rovněž chci ocenit práci médií, která velmi pomohla v oblasti informování občanů. Zároveň však považuji za svou povinnost prověřit, zda byla včas a správně přijata veškerá opaření a okamžitě začít hledat možnosti zlepšení do budoucna. Sestavím operativní skupinu, jejímž úkolem bude zvýšit připravenost Prahy na obdobné situace,“ uvedl Dolínek.

Finanční náklady na zvládnutí mimořádné situace se vyčíslují, známy budou v průběhu příštího týdne.

Situace z úterního rána, kdy po celé Praze nejezdily tramvaje, a lidé na řadě míst čekali desítky minut na náhradní autobusové spoje, které navíc často přijely přeplněné, podle radního ukázala, že Dopravní podnik v současnosti nedokáže takto rozsáhlý výpadek tramvají a příměstských vlaků plnohodnotně nahradit autobusovou dopravou. Proto je nutné zabezpečit, aby se v budoucnu taková situace neopakovala. „Budu chtít znát vyhodnocení situace od všech organizací, kterých se dotýkala a návrhy řešení včetně ekonomických dopadů. Věřím, že se sejde řada podnětů, protože každá podobná zkušenost je poučná. Naším společným cílem musí být, abychom dokázali dopadům takových kalamit co nejefektivněji čelit,“ vysvětlil Petr Dolínek, který chce zvláštní pozornost věnovat systému informování občanů.

Informování občanů v případě výpadků veřejné dopravy se podle něj za poslední roky výrazně zlepšilo, přesto není dokonalé. Potvrdily to i některé stížnosti, které radní obdržel. Problémy měli například zahraniční turisté. V praxi se ukázalo, že chybějí předtočené informační smyčky v cizích jazycích, řidiči autobusů neměli k dispozici ani dostatek smyček v češtině. Právě nedostatek informací přitom podle Dolínka způsobuje občanům v obdobných situacích největší problém.

„Lidé chápou, že je příroda někdy silnější než technika a tramvaje například kvůli námraze nemohou jezdit. Ale oprávněně jim vadí, že musejí v 21. století  uprostřed evropské metropole složitě zjišťovat, jaké mají možnosti, zda přijede náhradní autobus, v kolik hodin se dostanou do práce a podobně. Tady je nepochybně prostor pro zlepšení,“ je přesvědčen radní. Chce proto neprodleně ve spolupráci s odborníky provést vyhodnocení stávajících komunikačních kanálů a připravit návrh na zefektivnění celého systému, konzultovat situaci chce Dolínek i s Českými drahami.

„Budu chtít znát všechny dostupné možnosti, abychom byli schopni vytvořit systém, který bude co nejlépe fungovat a zároveň bude finančně dostupný. Rozhodně chceme po vzoru drah dát občanům možnost zaregistrovat se a dostávat v případě potíží aktuální informační SMS či emaily,“ uzavřel Petr Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice