Dolínek (ČSSD): Receptem na řešení dluhové pasti je státní program oddlužení

13.09.2017 16:29

Odkup dluhů od věřitelů státem je podle ČSSD nejlepším receptem na řešení tzv. dluhové pasti, která se v České republice týká stále většího množství lidí.

Dolínek (ČSSD): Receptem na řešení dluhové pasti je státní program oddlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

„Dnes má nesplatitelné dluhy minimálně 650 tisíc lidí, blízko osobnímu bankrotu je přes milion lidí, spolu s jejich rodinami se situace týká skoro 2 milionů osob. Tuto situaci má stát povinnost nějak vyřešit,“ uvedl dnes místopředseda ČSSD a pražský lídr strany do sněmovních voleb Petr Dolínek.

Podle jeho slov návrh předpokládá dobrovolný prodej pohledávky ze strany věřitele i závazek dlužníka, že se na umoření dluhu bude v maximální možné míře podílet. „Jedná se o výjimečný a jednorázový krok, unikátní program oddlužení s přísným časovým omezením. Stát nabídne věřitelům, že jejich pohledávky odkoupí za výrazně nižší než požadovanou cenu, dlužníci tedy budou nově dlužit státu. Jedná se o věc dobrovolnou a míří hlavně na nedobytné pohledávky, které nejsou řešitelné, drží dlužníky v černé ekonomice a zatěžuje i věřitele a exekuční úřady. Pokud věřitel přistoupí na vyrovnání, dostane maximálně 20 tisíc korun za jednu pohledávku. Dlužníci budou muset nový a výrazně nižší dluh vůči státu uznat a pokusit se ho splatit,“ popsal návrh Petr Dolínek.

Podle poslance ČSSD Štěpána Stupčuka lze celou věc řešit za pomoci existujících institucí a orgánů. „Odkup by začal na základě vládního programu prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, vytvořili bychom jednoduchý systém přímo v existující organizaci. Pohledávky skončí v péči Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových, který je bude vymáhat, v případě neúspěchu je odepíše. Všem zainteresovaným stranám, tedy věřitelům, dlužníkům i exekutorům se uleví a situace se odblokuje,“ uvedl Štěpán Stupčuk.

Návrh přivítal i předseda výboru Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda. „Jedná se o jednoduchý systém, o jednorázové vyřešení toho, co se nakupilo za posledních deset let vlivem špatného legislativního rámce. Jde o dobrovolnou nabídku a míří hlavně na nedobytné pohledávky, které nejsou řešitelné, drží dlužníky v černé ekonomice a zatěžuje i věřitele,“ řekl H. Kalvoda.

Hlavní parametry návrhu:

·         Stát nabídne věřitelům, že jejich dluhy odkoupí za výrazně nižší než požadovanou cenu, dlužníci tedy budou nově dlužit státu.
·         Nabídka pro věřitele by mohla vypadat následovně:
 

Jistina do 10 000 Kč

100% jistiny

Jistina přes 10 000 Kč a nižší než 100 000 Kč

10 000 + 10% jistiny nad 10 000 do 100 000 Kč

Jistina přes 100 000 Kč

20 000 Kč


·         Dlužník se spolu s odkupem zbavuje veškerého příslušenství, stát vymáhá pouze tolik peněz, za kolik pohledávku odkoupil
·         Stát bude požadovat písemný příslib snahy dlužníka o zaplacení této nové, podstatně nižší částky
·         Pohledávky skončí v péči Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových, který je bude vymáhat, případně je odepíše
·         Akce se může týkat několika desítek lidí, několikaletý program může stát maximálně několik miliard korun, maximální částka je 20 tisíc korun za jednu pohledávku
·         Očekáváme rychlé oddlužení velkého množství lidí a jejich návrat do normálního života
·         Věřitelé budou uspokojeni minimálně, ale alespoň nějak
·         Skončí nekalý byznys s dluhy a vymáhání
·         Stát získá rovněž, protože nebude muset řešit tolik sociálně patologických jevů a místo vyplácení dávek má šanci získávat peníze z daní, sociálního a zdravotního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…