Dolínek (ČSSD): Takový nápor na zlevněné kupóny nás překvapil

15.07.2015 15:08

Zlevnění ročních kuponů na pražskou MHD vyvolalo obrovský zájem cestujících, kteří si jich za měsíc prodeje koupili již 50 tisíc. Od 1. července stojí kupon 3 650 korun, a veřejnou dopravou v metropoli tak lze cestovat za pouhých 10 korun denně.

Dolínek (ČSSD): Takový nápor na zlevněné kupóny nás překvapil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

„Očekávali jsme velký zájem, ale tak obrovský nápor je příjemným překvapením. Je vidět, že se podařilo cestujícím nabídnout opravdu atraktivní produkt, o který je zájem. Myslím, že se povedla i kampaň, jejímž prostřednictvím Dopravní podnik zlevněné kupony i další změny propaguje,“ uvedl náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který se do kampaně osobně zapojil. Dolínek rozdával řidičům v kolonách symbolické jízdenky a vysvětloval, proč se jim vyplatí přesednout z automobilu na veřejnou dopravu.

Vysoká čísla prodeje ukazují, že cestující jednak čekali na zlevnění, neboť po oznámení slevy v zimě spočítal Dopravní podnik propad prodeje o zhruba 14 tisíc kuponů. Zároveň přecházejí na roční kupon i cestující, kteří si dříve kupovali jednotlivé jízdenky, případně vlastnili krátkodobé kupony. Velmi pravděpodobně však přibyla Dopravnímu podniku i řada nových cestujících. To je vedle sociálního aspektu jedním z klíčových cílů zlevnění a věří v to i pražský radní pro dopravu. „Pevně věřím, že si co nejvíce lidí, kteří jsou zvyklí jezdit po Praze autem, uvědomí, že spoustu přesunů mohou absolvovat rychleji a mnohem levněji veřejnou dopravou. Zejména centru města by se tak hodně ulevilo,“ vysvětlil Dolínek. Se vzkazem, aby přesedli na MHD, se na řidiče obrátí v září i Dopravní podnik ve druhé fázi kampaně. Ta bude ukazovat nejen finanční, ale i časovou výhodnost cestování veřejnou dopravou.

Velký zájem cestujících může mít následně i dopad do celkových čísel, která před zavedením tarifu avizoval Dopravní podnik. Ten před spuštěním prodeje odhadoval, že jej tarifní změna, která kromě slevy na roční kupon přinesla rovněž cestování zdarma pro psy a doprovod dětí do 3 let věku, vyjde ročně zhruba na 400 milionů korun. „V tuto chvíli je ještě těžké odhadovat konkrétní čísla. Zájem zákazníků neustává a prodáváme stovky nových kuponů denně, navíc lze čekat další vlnu náporu po prázdninách. Vše bude záležet na tom, kolik z prodaných kuponů si koupili noví zákazníci a kolik stávající, kteří přešli z krátkodobějších kuponů či jednorázových jízdenek. Na konci roku vše vyčíslíme,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Jaroslav Ďuriš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …