Dolínek (ČSSD): Výši nedočerpaných dotací se podařilo zásadně snížit

11.07.2015 8:33

Zejména kurzové změny v listopadu 2013 vedly ke skokovému navýšení alokace operačního programu Praha-Adaptabilita (OPPA). S ohledem na nezbytnou délku realizace projektů tak nebude reálné již v tomto programovém období účelně vyčerpat celou alokovanou částku. Díky vypsání neplánované 7. výzvy a intenzivní podpoře nové Rady hl. m. Prahy a radního Petra Dolínka (ČSSD) se však podaří vyčerpat prostředky ve výši téměř 220 milionu korun z celkové navýšené částky, která přesahovala půl miliardy.

Dolínek (ČSSD): Výši nedočerpaných dotací se podařilo zásadně snížit
Foto: archiv
Popisek: Petr Dolínek ČSSD

Předpokládaný objem nedočerpaní alokace OPPA tak činí zhruba 300 milionů korun z celkové původní výše alokace operačního programu 134,7 milionu EUR (cca 3,66 miliardy korun).

„I přes značnou časovou tíseň jsme dokázali zásadně snížit objem nedočerpaných dotací v operačním programu Praha Adaptabilita. Odbor evropských fondů připravil v létě 2014 v rekordním čase 7. výzvu, aby se finanční ztráty co nejvíce snížily. Ihned po nástupu do funkcí se nová rada aktivně zapojila do řešení problému, v lednu 2015 proběhl schvalovací proces a byla přidělena nová pracovní místa nezbytná k zajištění chodu projektů,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky hlavního města Prahy zodpovědný za oblast dopravy a evropských fondů.

Nová rada tak napravila nedostatečnou podporu ze strany předchozího vedení města, aby mohlo dojít k úspěšnému čerpání peněz. V září 2014 byla s ohledem na reálné predikce nedočerpání alokace programu připravena 7. výzva za účelem minimalizace ztráty prostředků z EU, a to v režimu výběru a schvalování projektů zkráceném na absolutní minimum. Schvalovací proces byl ukončen až v lednu 2015, samotné projekty jsou realizovány od února. Původní alokace 7. výzvy stanovená na 150 milionů korun byla následně navýšena o 54,8 milionu korun o nevyužité prostředky z individuálního komplexního projektu Asistenti pedagogů, který oficiálně zaštítil bývalý primátor Hudeček. Jednání o tomto projektu byla zahájena již v květnu 2014, avšak od jeho realizace se v září pro nedostatečnou přípravu odstoupilo. 

„V květnu 2015 jsme na základě usnesení rady 7. výzvu ještě navýšili na konečných 219,9 milionu korun, aby mohly být podpořeny všechny projekty ze zásobníku. Podařilo se tak zachránit o téměř 70 milionů více, než se původně předpokládalo,“ dodává Petr Dolínek.

Problémy s dočerpáváním prostředků v OPPA se datují od roku 2012, kdy došlo k navýšení alokace na základě usnesení vlády, a to díky realokaci prostředků z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost do programu Lidské zdroje a zaměstnanost, kde podmínkou byla participace programu Praha-Adaptabilita (téměř 200 milionů korun). S ohledem na trend směnného kurzu CZK/EUR, který na podzim roku 2012 klesal, se nepřepokládalo prudké oslabení koruny, ke kterému došlo po intervenci ČNB v listopadu 2013. Vzhledem k původní alokaci programu 134,7 milionů EUR činí navýšení disponibilní alokace pouze z titulu kurzových rozdílů po poslední plánované velkoobjemové výzvě částku zhruba 350 milionů korun, odstoupení od realizace individuálních komplexních projektů (např. Asistenti pedagogů 54 milionů korun) a plošné korekce na základě auditní zprávy EK (cca 90 milionů korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…