Dostálová (ANO): Nechci nadále udržovat zastupitelstvo kraje v právní nejistotě

24.04.2017 16:00

Klára Dostálová rezignovala na post krajské zastupitelky.

Dostálová (ANO): Nechci nadále udržovat zastupitelstvo kraje v právní nejistotě
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Předsedkyně krajského zastupitelského klubu Hnutí ANO Klára Dostálová rezignovala na svůj post krajské zastupitelky Královéhradeckého kraje. Rozhodla se tak kvůli tomu, aby fungování krajského zastupitelstva nebylo paralyzováno stávající právní nejistotou. „Přestože se domnívám, že mandát jsem získala i vykonávala v souladu se zákonem a že by nesoulad mezi zákonem o volbách do krajů a zákonem o státní službě měl rozhodnout soud, nebudu nadále udržovat zastupitelstvo Královéhradeckého kraje v právní nejistotě a na mandát rezignuji. Složila jsem slib, že budu dělat vše ve prospěch a zájem Královehradeckého kraje. Chtěla jsem pracovat pro lidi, kteří mi dali mandát“ řekla ke svému rozhodnutí předsedkyně zastupitelského klubu Hnutí ANO a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje odmítlo Kláru Dostálovou odvolat již před měsícem s tím, že není na zastupitelích ale na soudu, aby rozhodl, kterým zákonem se výkon funkce zastupitelky řídí. Zastupitelstvo před měsícem hlasovalo o odvolání Kláry Dostálové na základě dopisu z ministerstva vnitra, které se opírá o právní posudek k zákonu o volbách do krajů a k zákonu o státní službě. Právní posudek MV ČR říká, že by se mělo postupovat dle zákona o volbách do krajů. Proti tomu, ale stojí právní názor právníka Aleše Rozehnala z Právnické fakulty UK, který tvrdí opak. Podle něho starší zákon o volbách do krajů ustupuje novějšímu zákonu o státní službě. Tedy, že důvod pro odvolání neexistuje. „Pořád se domnívám, že rozpor mezi služebním zákonem, který mě do voleb pustil a zákonem o volbách do krajů, který podle ministerstva říká, že nesmím být neuvolněnou zastupitelkou, musí skutečně vyřešit soud. Ale víc mi záleží na rozvoji kraje, který je nyní díky právní nejistotě zastupitelstva paralyzován. Moje rezignace umožní zastupitelstvo v klidu pracovat,“ vysvětluje Klára Dostálová. Přestože Klára Dostálová post zastupitelky opustila, bude se i nadále podílet na rozvoji kraje. „Klára nadále zůstává v našem týmu. Je to mimořádně schopná manažerka s obrovskými zkušenostmi. Klíčové věci s ní i nadále budeme konzultovat,“ řekl místopředseda zastupitelského klubu Hnutí ANO Petr Sadovský.

Na uvolněný post zastupitelky Hnutí ANO nastoupí paní Monika Štayerová, která má velké zkušenosti v oblasti kontroly a auditu.

Hnutí ANO v podzimních krajských volbách v Královéhradeckém kraji drtivě zvítězilo a získalo celkem 13 mandátů v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Klára Dostálová dostala druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.