Doubrava (S.cz): Šance demokratizovat Turecko pučem nevyšla, škoda

17.07.2016 22:00

Málo kdy vojenský puč přinese něco dobrého, ale v Turecku by přinesl. Bohužel, podle prvních zpráv nevyšel. Přitom potichu v to doufali i spojenci Turecka.

Doubrava (S.cz): Šance demokratizovat Turecko pučem nevyšla, škoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Kdyby při puči zahynul prezident Erdogan a jeho věrní islamisté, byla by jistě i velká radost ve štábech NATO. Oddechla by si EU, Izrael a Rusko. Ale oficiálně (teatrálně) puč odsoudí, protože nevyšel.

Očekávání tureckého puče se např. objevilo v březnu 2016 v názoru experta na Blízký Východ a Turecko, bývalého zaměstnanec ministerstva obrany USA ministerstva války - Michael Rubin napsal na webu Amerického podnikatelského ústavu (AEI), o možném vojenském převratu v Turecku.

Uvedl, že problém nespočívá jen v narušeních bezpečnostního systému kvůli nové teroristické hrozbě. Soukromý dluh Turecka vychází zpod kontroly. Turistický byznys upadá a oslabení turecké měny se negativně projevilo na koupěschopnosti obyvatelstva. Symptomem toho všeho je, že se prezident Recep Tayyip Erdogan rovněž dostává zpod kontroly: Dává do vězení oponenty, vyvíjí brutální nátlak na média a buduje paláce s rychlostí „šíleného sultána," pokračuje Rubin a zdůrazňuje, že Erdogan pohrozil rozpuštěním Ústavního soudu. Prý i členové vládnoucí strany si šuškají o jeho „sílící paranoie."

V článku také amerikánský expert připomíná konflikt s Kurdy: nejdřív Erdogan obnovil jednání s nimi, potom na ně znovu zaútočil. Ankara nemá jedinou šanci na vítězství v tomto konfliktu, ale šance na faktické rozdělení země jsou naopak velké, psal Rubin. Turecko si uvědomuje, že Erdogan ho postrkuje ke kraji propasti, stejně si to uvědomují také turečtí vojáci.

Nynější turečtí armádní pučisté si mohli být jisti tím, co v březnu psal Rubin, že Washington neprojeví soucit s Erdoganem. Američtí demokraté i republikáni budou spolupracovat s novým režimem, uváděl Rubin.

Puč nevyšel i vinou EU. Turečtí islamisté cílevědomě léta decimovali armádní špičky. EU požadovala v rámci demokratizace Turecka, aby byla omezena moc armády. To bylo i cílem islamistů, proto na tom s radostí pracovali, a EU sluníčkáři tleskali. Bohužel, armáda byla jediným technokratickým a objektivním regulátorem snahy islamistů dostat se k moci.

Bohužel, Erdogan teď má možnost si v monstrózních čistkách pokořit zbytek ne-islámské administrativy – vojenské i civilní. Diktátor bude mít ještě větší prostor, než zatím měl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…