Drápalová (SZ): Někdo je unesen a ministerstvo řeší personálie podle stranického klíče

20.04.2015 16:28

Strana zelených (SZ) je znepokojena personální politikou vedení Ministerstva zahraničních věcí ČR, která oslabuje akceschopnost ministerstva a v důsledku i Českou republiku. Jedná se především o bezprecedentní rozsah jmenování nových zaměstanců, které se podle všeho děje na základě stranického klíče, bez ohledu na pracovní zkušenosti nebo kariérní řád.

Drápalová (SZ): Někdo je unesen a ministerstvo řeší personálie podle stranického klíče
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Obsazování důležitých funkcí straníky z ČSSD je pokusem o upevnění vlivu na ministerstvo před tím, než vstoupí v účinnost část zákona o státní službě věnovaná výběrovým řízením.

“Výměna zkušeného ředitele bezpečnostního odboru Josefa Orloviče v podstatě ze dne na den v době únosu českého občana v Libyi ukazuje, že personální politika vedená v rychlém tempu s politickými cíli v pozadí může přímo ohrozit i lidské životy. Obsazení správy miliardového majetku ministerstva Petrem Kyslíkem, mladým stranickým kolegou rovněž nově jmenovaného sociálnědemokratického náměstka Lukáše Kauckého, je v přímém rozporu s tezí ČSSD o profesionalizaci státní správy,”uvádí předsedkyně SZ Jana Drápalová.

Další ukázkou trafikaření, které demoralizuje kariérní diplomaty a diplomatky, bylo nestandardní jmenování členky ČSSD Kateřiny Bocianové zástupkyní velvyslance v Madridu. Bez výběrového řízení byla také obsazena pozice ředitele generální inspekce a interního auditu Alešem Temrem, člověkem s problematickou minulostí.
Rychlé tempo a vysoký počet nových jmenování bez výběrového řízení jen prohlubuje již existující a dlouho neřešené problémy ministerstva. Například nepoměr mezi financemi směřovanými tam, kde se skutečně “dělá” zahraniční politika a penězi vynakládaným na druhotné aktivity. Navíc mladí a talentovaní absolventi špičkových světových a českých univerzit jsou odrazováni od vstupu do diplomatické služby kvůli nízkým platům a převládající negativní atmosféře na ministerstvu, stejně jako kvůli politické roztříštěnosti české zahraniční politiky.

Strana zelených vyzývá ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, aby personální politiku na ministerstvu stabilizoval a omezil počet politicky dosazených funkcí. Zelení dlouhodobě volají po prosazování hodnotově založené zahraniční politiky, odolávající tlakům ekonomických zájmových skupin. Pouze tehdy bude možné vrátit české zahraniční politice jasně směřování a odpovídající prestiž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…