Drápalová (SZ): Podáváme žalobu kvůli manipulaci s volebními obvody

09.08.2014 7:35

Zelení podali žalobu kvůli protiprávní manipulaci s volebními obvody na Praze 9.

Drápalová (SZ): Podáváme žalobu kvůli manipulaci s volebními obvody
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Manipulace s volebními obvody je častou nekalou praktikou velkých politických stran. Dokazuje to i aktuální situace na Praze 9, kvůli které zelení podávají žalobu. Vládnoucí koalice ODS a TOP 09 na Praze 9 se totiž bojí o svá křesla natolik, že neváhala účelově a v rozporu se zákonem rozparcelovat městskou část na volební obvody. Zelení reagují žalobou a požadují vytvoření jediného volebního obvodu.

Na svém červnovém zasedání přijalo zastupitelstvo Prahy 9 návrh Rady na rozdělení městské části na tři volební obvody. Taková úprava je v zásadě v jeho pravomoci. Jak však již tehdy upozorňovali zástupci zelených, zmíněné usnesení zásadním způsobem porušovalo rovnost hlasů voličů, když ve volebním obvodu 2 (Střížkov) připadalo na jeden zastupitelský mandát 906 oprávněných voličů, zatímco v obvodu č. 1 (Prosek a Krocínky) 1240 voličů. To by znamenalo odchylku ve váze hlasů ve výši 27 %, zatímco Ústavní soud stanovil jako nejvyšší přijatelnou odchylku 12 %.

Když si starosta Jarolím (ODS) konečně uvědomil, že toto rozdělení nemůže obstát před soudním přezkumem, svolal mimořádné jednání zastupitelstva, na kterém nechal předchozí usnesení revokovat a schválit rozdělení nové. V něm je sice váha hlasů mezi obvody srovnatelná, avšak jen za cenu připojení územně nesouvisejících okrsků k volebnímu obvodu č. 2, což zcela popírá jakýkoli smysl dělby území na obvody (viz mapa).

"V tomto volebním obvodu má být navíc obsazováno pouze 9 mandátů, což zvyšuje přirozený práh pro získání křesla v zastupitelstvu až nad Ústavním soudem dovolených 10 %. Zelení se tváří v tvář tomuto výsměchu demokratickým zásadám voleb rozhodli reagovat návrhem na zrušení obou problematických usnesení zastupitelstva,” uvádí 1. místopředsedkyně zelených Jana Drápalová.

Šikana menších stran ohýbáním volebních pravidel v Česku není ničím novým a neznámým. Ústavní soud v současnosti rozhoduje o ústavnosti pětiprocentní klauzule pro volby do Evropského parlamentu, která připravila voliče zelených či Pirátů o rovné hlasovací právo. Obdobná situace jako nyní na Praze 9 pak nastala před čtyřmi lety na úrovni celé Prahy, kterou ODS účelově rozdělila na množství prapodivných obvodů. Tehdy ještě zelení a další poškozené strany u soudu neuspěly, nynější situace je však ještě více doočíbijící.

“Nejspravedlivějším způsobem hlasování v komunálních volbách je vytvoření pouze jediného volebního obvodu. Zákon sice dělbu do více obvodů v zásadě připouští, nesmí ale jít o účelový zásah do proporcionality volebního systému. Na Praze 9 se zjevně jedná o tzv. gerrymandering, účelovou manipulaci s volebními obvody. Věříme, že soud označí takové jednání za protizákonné a dotčená usnesení zastupitelstva zruší,” dodává předseda zelených na Praze 9 Jan Trnka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…