Drápalová (SZ): Požadujeme přesun agendy integrace cizinců z vnitra na ministerstvo práce. A vznik speciálního úřadu pro migraci

11.01.2016 13:39

Strana zelených požaduje v souvislosti se zprávou Rady vlády pro lidská práva, kterou má vláda ve středu projednat, aby agenda integrace cizinců bezodkladně byla přesunuta pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle Rady nezajistilo ministerstvo vnitra, které má nyní problematiku na starosti, uprchlíkům důstojné podmínky či právní pomoc a umisťovalo v nevhodných detenčních zařízeních i rodiny s dětmi

Drápalová (SZ): Požadujeme přesun agendy integrace cizinců z vnitra na ministerstvo práce. A vznik speciálního úřadu pro migraci
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Zelení na tyto problémy opakovaně upozorňovali a požadují proto, aby v Česku vznikl zvláštní úřad pro azylovou a migrační politiku podobný tomu, který funguje v Německu. Ten by měl na starosti komplexní problematiku migrace a azylu.

Zelení na špatnou politiku ministerstva vnitra, sporné zajišťování uprchlíků v detenčních zařízeních i nevhodné podmínky v těchto zařízeních dlouhodobě upozorňují. Vnitro ale svůj přístup za celou dobu, co uprchlická krize trvá, změnilo jen nepatrně. SZ se proto domnívá, že by nejvhodnějším krokem bylo přesunutí agendy integrace pod ministerstvo práce a sociálních věcí a následný vznik specializovaného úřadu.  

"Ačkoliv ministerstvo vnitra sklidilo kritiku od ochránkyně lidských práv i komisaře Rady Evropy pro lidská práva, situace se nijak zásadně nezměnila. Uprchlíci jsou stále zbytečně zavírání do detenčních zařízení a za pobyt v nich ještě musí platit. Jak upozornil vládní výbor už dříve, pro tuto praxi neexistuje právní základ. Jediné ‘zlepšení’ je v tom, že se uprchlíci České republice již vyhýbají, protože o nepřijatelné situaci v českých detencích se dozvěděl celý civilizovaný svět. Je načase svěřit agendu kompetentnějšímu úřadu, kterým by mohlo být ministerstvo práce a sociálních věcí,” uvádí Michal Berg, člen předsednictva SZ.

Kritice zelených dává za pravdu i aktuální zpráva Rady vlády pro lidská práva, kterou má kabinet projednat ve středu 13. ledna. Rada přímo žádá, aby ministerstvo vnitra propustilo uprchlíky, pokud jim nedokáže zajistit důstojné podmínky, právní pomoc a pokud je nebudou ostatní státy, v kterých migranti požádali o azyl, přebírat zpět. Vnitru se přemístění uprchlíků v minulých měsících vůbec nedařilo, procentuální úspěšnost se v jednotlivých měsících od června do října 2015 pohybovala jen od 0,4 do 3,1 procenta. Například do Maďarska se podařilo od července do října z 1004 lidí předat pouhých 19.

"Místo zadržování uprchlíků by mělo Česko usilovat o jejich integraci. Měl být zřízen speciální úřad pro azylovou a migrační politiku podobně, jako funguje v Německu a řeší problematiku komplexně. Rada vlády pro lidská práva v materiálu navíc otevřeně přiznává, že v detencích, které pro to nejsou upraveny by vůbec neměly být zadržovány děti, což ministerstvo v současné době činí,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Vláda v listopadu schválila  státní integrační program, který pokrývá oblasti jako je bydlení, pomoc při hledání zaměstnání, výuku češtiny, zajištění zdravotní péče, vzdělávání, rekvalifikace, právního poradenství apod. Po předchozích zkušenostech je podle SZ absurdní, že tuto agendu má spravovat, které bylo nesčetněkrát kritizováno za porušování práv migrantů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.