Drápalová (SZ): Předškolní vzdělávání je důležité, povinný rok MŠ je ale příliš hrubým nástrojem

24.09.2015 11:26

Vyjádření Strany zelených k vládní novele školského zákona

Drápalová (SZ): Předškolní vzdělávání je důležité, povinný rok MŠ je ale příliš hrubým nástrojem
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

„Předškolní vzdělávání je pro děti důležité, povinný poslední rok mateřské školy je ale příliš hrubým nástrojem. Současná úprava, kdy jsou předškoláci osvobozeni od poplatku za školku je podle nás dostatečná. Navíc povinná docházka všech předškoláků ještě prohloubí nedostatek míst pro tříleté děti, jejichž rodiče potřebují jít do práce. Prostředky vynaložené plošně na povinnou předškolní docházku všech dětí nejsou samy o sobě zárukou pozitivního dopadu na děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, o jejichž přípravu na školu má jít především. Bez ohledu na potřebnost tak budou do školky fakticky nuceny chodit všechny děti; sama důvodová zpráva k novele připouští, že možnost vzdělávat dítě poslední rok například doma bude administrativně komplikovaná. Opatření dopadne rovněž na lesní školky, které zřejmě ještě nějakou dobu budou mimo rejstřík školských zařízení. Děti z lesních školek tak pravděpodobně budou na jeden rok vytrhávány z kolektivu, v kterém se do té doby vzdělávaly,“ říká předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová. 

Obavy Zelených z nedomyšlených důsledků novely pro komunální úroveň uvádí také náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (SZ): „K problematickým bodům novely patří mimo jiné to, že předpokládá vytvoření spádových mateřských škol, které budou mít povinnost dítě přijmout. Zatímco celková kapacita se počítá formálně podle okresů, tíži celého předškolního vzdělávání včetně povinného posledního roku ponesou spádové školky jenom některých obcí. Ty budou zejména ve velkých městech nuceny odmítat mimospádové děti rodičů, dojíždějících sem z okolí za prací. Vskutku by mě v tuto chvíli zajímalo, jak jsou na tom s kapacitami v mateřských školách jednotlivá velká města a zda u nich novela školského zákona obstojí. Otázkou je, zda se tím zjišťováním bude někdo na ministerstvu vůbec namáhat."  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.