Drápalová (SZ): Prolomení limitů vrací ČR ke komunistické praxi drancování krajiny

19.10.2015 21:21

Vláda ČR dnes na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o prolomení limitů těžby hnědého uhlí na dole Bílina, což znamená, že se těžba přiblíží na půl kilometru od obydlených obcí. Posíláme reakci Strany zelených (SZ):

Drápalová (SZ): Prolomení limitů vrací ČR ke komunistické praxi drancování krajiny
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

“Principielně si myslíme, že je špatné hýbat s limity, které byly v roce 1991 nastaveny jako nepřekročitelná hranice a měly umožnit rozvoj kraje. Z tohoto pohledu tedy nevidíme na rozhodnutí vlády nic pozitivního. Z hlediska obyvatel Horního Jiřetína se obáváme, že pokud nebudou v nejbližších letech zásoby uhlí v dole ČSA odepsány, bude téma prolomení limitů opět brzy ve hře. Místní nemají žádnou jistotu, že jejich domy nebudou opět v ohrožení,” řekl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ).

“Jde o špatné rozhodnutí vlády, které vrací ČR ke komunistické praxi drancování krajiny s fatálními ekologickými i sociálnímu důsledky. Vláda tím vzala zpět 24 let starý slib, který dala místním lidem. Obyvatelé Ústeckého kraje si po tomto rozhodnutí nemůžou být jisti, že vláda otázku limitů v příštích letech opět neotevře,” uvedla předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová a dodala: “I když má jít vytěžené uhlí primárně do teplárenství, domníváme se, že za 10 či 15 let teplárenství projde takovou změnou, že uhlí nebude potřeba. Budeme požadovat, aby se zvýšily poplatky za těžbu. Těžební společnosti, které využívají národní bohatství pro své zisky, dnes odvádějí státu pouhý zlomek ze svých tržeb.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…