Drápalová (SZ): Václav Hampl může v Senátu odvést mnoho dobré práce

01.06.2014 12:02

Dlouholetý rektor Univerzity Karlovy (UK) Václav Hampl se bude ucházet o přízeň voličů v podzimních senátních volbách. Kandidovat bude v prestižním obvodě č. 27 zahrnujícím území Prahy 1, Prahy 7 a části Prahy 2, 5 a 6. Na podpoře jeho kandidatury se dohodly Strana zelených (SZ) a KDU-ČSL.

Drápalová (SZ): Václav Hampl může v Senátu odvést mnoho dobré práce
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Václav Hampl vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, působil na University of Minnesotta a v roce 2002 se stal profesorem na 2. Lékařské fakultě UK. Od roku 2006 do počátku letošního roku byl rektorem největší a nejstarší univerzity v Česku.

“Václav Hampl byl úspěšným a důstojným představitelem Karlovy Univerzity. Je proto zcela přirozené, že nyní chce nabyté zkušenosti zúročit i v politice. V Senátu může odvést mnoho dobré práce, například ve věci podpory českého vzdělávání a vědy,” uvádí 1. místopředsedkyně zelených Jana Drápalová.

Do širšího povědomí veřejnosti se Hampl dostal během protestů, které vedly k rezignaci ministra školství Dobeše v roce 2012 a také díky loňskému střetu s prezidentem Zemanem ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem. Václav Hampl v obou případech aktivně vystupoval na obranu akademických svobod.

“Zásadovost a odvaha postavit se omezenosti jsou vlastnosti, které Václavu Hamplovi určitě nechybí, což prokázal například právě během sporu s prezidentem Zemanem o jmenování profesora Putny. Osobnosti jako on do Senátu nepochybně patří,” dodává předseda zelených Ondřej Liška.

„Když jsme se podílel v rámci iniciativy Za svobodné vysoké školy na organizování odporu proti vysokoškolským reformám, které měly za cíl komercionalizovat univerzitní vzdělávání posílením vlivu soukromého sektoru na rozhodování uvnitř jeho samosprávy a tím tuto samosprávu omezit, podpora rektora UK Václava Hampla naší iniciativě a odporu proti reformám byla velmi důležitá pro její úspěch. Očekávám, že bude v budoucnu hájit veřejnoprávnost a samosprávu vysokých škol i jako senátor,“ uvádí Matěj Stropnický, člen předsednictva SZ.

Svoji kandidaturu Hampl oficiálně oznámil 29. května na tiskové konferenci za přítomnosti Ondřeje Lišky a zástupců KDU-ČSL. Během dalších týdnů povede jednání i s dalšími politickými stranami a osobnostmi veřejného života. Definitivní rozhodnutí ve věci podpory Strany zelených učiní Republiková rada SZ v neděli 8. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…