Drápalová (SZ): Vláda nemůže připravit lidi o jejich domovy

28.01.2015 13:54

Ve středu 28. ledna se v Horním Jiřetíně sejdou stovky lidí, podporující zachování územních limitů těžby hnědého uhlí. Na demonstraci, kterou organizuje starosta Jiřetína za Stranu zelených (SZ) Vladimír Buřt, chystají zástupci veřejnosti, neziskového sektoru i politici. Zelení i občané tak chtějí den před konáním stávky odborářů v Praze upozornit na absurdnost prolamování limitů, kvůli kterému by jen v Jiřetíně byly zbourány stovky domovů a o práci by přišlo na 800 místních obyvatel. V kombinaci s Litvínovem-Záluží je pak ve hře až 5 000 pracovních míst.

Drápalová (SZ): Vláda nemůže připravit lidi o jejich domovy
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení dlouhodobě upozorňují na nesmyslnost prolomení těžebních limitů. Nedává podle nich smysl z energetického hlediska, zasahuje do práv občanů na bezpečný domov i do krajiny jako takové. Na demonstraci, která proběhne ve středu 28. ledna od 15.30 přímo v Horním Jiřetíne, vystoupí také 1. místopředseda SZ Petr Štěpánek.

“Není možné, aby vláda v zájmu zachování počtu několika stovek pracovních míst připravila lidi o jejich domovy. Právo na vlastní domov je mnohem významnější, než právo na zachování konkrétního pracovního místa na úkor druhých. Vláda musí podporovat vznik nových pracovních míst v oborech, jako jsou úspory energií, modernizace budov, nové technologie, a ne za obrovských celospolečenských nákladů držet nad vodou nekonkurenceschopná odvětví,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně zelených.

„Limity těžby byly prvním polistopadovým procitnutím rodící se české demokracie a zachránily severní Čechy před devastací. Pokud Sobotka s Babišem přistoupí na prolomení limitů, naváží tak na destruktivní politiku normalizačních komunistů z osmdesátých let,“ uvádí Petr Štěpánek, 1. místopředseda SZ.

“Pokud budou prolomeny limity pro těžbu na velkolomu Československé armády, jednoznačně to přinese ztrátu asi osm set pracovních míst v katastru Horního Jiřetína, ať už jde o zaměstnance či živnostníky. Pokud jde o vznik nových míst v souvislosti s těžbou, pravděpodobně by žádná nevznikla, protože těžaři z dřívější Mostecké uhelné v posledních asi sedmnácti letech propustili téměř patnáct tisíc zaměstnanců," uvádí Vladimír Buřt (SZ), starosta obce Horní Jiřetín.

Vedle 851 zaměstnanců Severní energetické je počet zaměstnanců a živnostníků v Horním Jiřetíně a Černicích včetně hlubinného dolu Centrum 811 a průměrný počet zaměstnanců firem v Litvínově-Záluží 4 153 osob . Zdaleka se tak nejedná jen o 850 pracovních míst, která zmiňují odboráři - ve hře je v případě prolomení limitů zánik asi 5 000 pracovních míst, nemluvě o nenahraditelné ztrátě stovek domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině