Drápalová (SZ): Výzva všem starostům proti populismu v kampaních

29.09.2014 18:31

Otevřená výzva starostky Brna-Nového Lískovce a 1. místopředsedkyně zelených Jany Drápalové proti populismu v kampaních, kterou adresuje všem kandidátům a kandidátkám na starosty a starostky v ČR

Drápalová (SZ): Výzva všem starostům proti populismu v kampaních
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Vážené kandidátky na primátorky a starostky,
vážení kandidáti na primátory a starosty,

obracím se na Vás jako znovu kandidující starostka městké části Brno-Nový Lískovec a kandidátka zelených na primátorku Brna s důležitou výzvou.

Stejně jako Vy, i já vím, že předvolební kampaň se neobejde bez slibů voličům a silných prohlášení. Dokázala bych proto pochopit, že se do ní někdy vloudí trocha laciného populismu. S rostoucím znepokojením však pozoruji trend, kdy politici a političky používají hesla, kterými zcela bez skrupulí útočí na určité skupiny obyvatel. Nutno dodat, že jde obvykle o ty nejohroženější, kteří nejvíce potřebují naši pomoc.

Za všechny mi dovolte jmenovat “vyhánění pouličních živlů”, “konečně řešení”, nejrůznější výroky o tzv. nepřizpůsobivých, nebo principielní odmítání muslimů. Každému zodpovědně uvažujícímu politikovi přitom musí být jasné, že problematiku bezdomovectví nelze řešit zákazy, omezeními a “vysídlováním mimo obytné zóny obce”, nýbrž podporou sociálního bydlení. Že s nárůstem kriminality je možné bojovat preventivními opatřeními, nikoliv dalším přeplňováním věznic. Že právní normy - díkybohu - nedovolují vystěhování kohokoli jen proto, že se zrovna znelíbil místním politikům. A že našem ústavním pořádku je zakotvena svoboda vyznání. Výborné shrnutí k tomu publikoval Martin Šimáček, ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování.

Jako budoucí starostky a starostové bychom ke zmíněným skutečnostem měli být dvojnásob citliví. S důsledky vlastních nedomyšlených prohlášení budeme totiž po volbách přímo konfrontováni.

Žádám Vás proto všechny, abyste se v kampani za každou cenu vyvarovali odsuzujících a zobecňujících výroků vyzývajících k porušování lidských práv a svobod. Vyspělá demokracie, kterou ČR bezpochyby je, si je nezaslouží. Prosím, nezapomínejte ani ve víru kampaní, že všichni lidé jsou si rovni v důstojnosti i právech, a že každý má právo praktikovat svoji víru nebo pohybovat se svobodně na veřejném prostranství.

S úctou
Jana Drápalová

Strana zelených se k výzvě Jany Drápalové rovněž přihlásila ve svém dnešním stanovisku:

Strana zelených se připojuje k otevřené výzvě Jany Drápalové proti populismu v předvolebních kampaních. Zelení kategoricky odmítají perzekuci a marginalizaci ohrožených skupin obyvatelstva, kterou hlásá celá řada kandidátů a kandidátek v obecních i senátních volbách. Dlouhodobá snaha o zlepšování politické kultury a podpora veškerých iniciativ směřujících proti fašizaci společnosti je pro zelené samozřejmostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…