Drápalová (SZ): Zachování bezpečnější stotřicítky je správně

16.09.2015 13:49

Rozhodnutí poslanců schválit návrh senátorů na zachování bezpečnějších 130 km/h na dálnicích je rozhodně správným krokem

Drápalová (SZ): Zachování bezpečnější stotřicítky je správně
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

„Rozhodnutí poslanců schválit návrh senátorů na zachování bezpečnějších 130 km/h na dálnicích je rozhodně správným krokem. Ukazuje se, že zelení mohou svou činností přinášet konkrétní výsledky nejen v obcích a městech, ale i v Senátu. Nad nepřiměřeností rychlosti jízdy se zamýšlejí i dopravní odborníci z motoristicky vyspělých zemí severní Evropy jako je Dánsko, Norsko, Švédsko či Finsko a ačkoliv je jejich vozový park kvalitnější než v Česku, omezili povolenou rychlost jízdy na dálnicích na 110 km/h. I ve městech a obcích mají mnohem více obytných ulic a zón s rychlostí jízdy 30 km/h. Je to jednou z cest ke snížení dopravní nehodovosti a následků nehod. Skutečný časový rozdíl při zvýšení rychlosti, například při cestě z Prahy do Brna, by přitom s ohledem na průměrnou rychlost byl pouze v řádu minut – tedy nic, co by vyvážilo možná rizika se změnou spojená,“ uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Roční počet nehod v silničním provozu ČR šetřených Policií činí 85 tisíc. Při nich každoročně zemře více než 600 osob a dalších 23 000 je zraněno. Hmotné škody dosahují vice než 5 miliard Kč. Nepřiměřená rychlost je z dlouhodobého hlediska hlavní příčinou dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel s následkem usmrcení. Se vzrůstající rychlostí se pravděpodobnost nehody zvyšuje. Vyšší rychlost vozidla zvyšuje nároky na řidičovi schopnosti a koncentraci, technický stav vozidla, kvalita pneumatik, kvalitu a stav komunikace. Současně se zvyšuje i závažnost následků dopravních nehod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hannig (Rozumní): Chtěli nám zakázat přístup do lesů

16:02 Hannig (Rozumní): Chtěli nám zakázat přístup do lesů

Nebýt ombudsmana Stanislava Křečka (85), tak nečinností obou opozičních stran, jak ANO, tak SPD, sko…