Drápalová (Zelení): Hlavním kritériem výběru má být odbornost, a ne stranická poslušnost

25.05.2015 19:33

Vláda by měla vypsat otevřené výběrové řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Znovujmenování současného šéfa Petra Rafaje, bývalého poslance ČSSD, o kterém má kabinet jednat, je podle Strany zelených (SZ) nepřípustné.

Drápalová (Zelení): Hlavním kritériem výběru má být odbornost, a ne stranická poslušnost
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

"Šéf antimonopolního úřadu, který bude dalších šest let dohlížet na zadávání veřejných zakázek a pokutovat firmy za kartely, by měl vzejít z otevřeného výběrového řízení, kde hlavním kritériem bude odbornost, a ne stranická poslušnost,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Antimonopolní úřad pod vedením Rafaje nabobtnal v počtu zaměstnanců na dvojnásobek, výše sankcí uložená tímto úřadem ale výrazně klesla. Rafaj se navíc v roce 2009 do funkce dostal jen díky tehdejší dohodě ODS a ČSSD. Plody této politické dohody bychom tak měli sklízet ještě dalších šest let. Na výběru nového předsedy ÚOHS by se podle SZ správně neměl podílet ani vicepremiér Andrej Babiš, o jehož firmách už ÚOHS několikrát rozhodoval.

Do čela úřadu potřebujeme někoho, kdo bude umět hájit veřejný zájem

"Antimonopolní úřad pod vedením pana Rafaje stále více zasahuje do kompetencí samospráv. Jenom v rámci své gesce náměstka primátorky hlavního města čelím mj. celé sérii dopisů, jímž mne ÚOHS důrazně předběžně upozorňuje, že regulací určité velikosti reklamních nosičů v hlavní městě můžeme porušit hospodářskou soutěž. To považuji za nátlak, jehož cílem má být, aby město reklamu neregulovalo. Antimonopolní úřad je zřejmě pod velmi silným tlakem reklamní lobby, jemuž podléhá. Do čela úřadu potřebujeme někoho, kdo bude umět hájit nikoliv partikulární, ale veřejný zájem. Tím současný ředitel bohužel evidentně není,” uvádí Matěj Stropnický, člen předsednictva SZ.

Do 8. července, kdy Rafajovi vyprší mandát, je na vybrání kvalitního kandidáta dostatek času.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…