Drápalová (Zelení): Vláda viditelně odkládá diskusi o limitech těžby na neurčito

06.05.2015 11:54

Kabinet má na svém dnešním zasedání rozhodovat o aktualizaci Státní energetické koncepce (ASEK). Vláda tak viditelně odkládá diskusi o územních limitech těžby hnědého uhlí na neurčito. Takový postup je podle Strany zelených (SZ) nepřijatelný. Součástí jednání o budoucnosti české energetiky musí být i rozhodnutí o limitech, tak jak vláda v prosinci stanovila. Podle SZ tak nahrává především uhelné lobby, která bude mít více času na to, aby prolomení limitů prosadila.

Drápalová (Zelení): Vláda viditelně odkládá diskusi o limitech těžby na neurčito
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Ministr Mládek předkládá ASEK samostatně, aniž by předtím vyřešil otázku prolomení či zachování limitů, které musí této strategii nutně předcházet. Dle SZ nejde o komplexní řešení problému české energetiky. Opakovaně se potvrzuje, že ministr průmyslu podléhá tlaku těžařů: nechává v nejistotě místní obyvatele, kterým hrozí vystěhování a ani horníkům odkládání nedává jasnou informaci o tom, jaká je jejich perspektiva.

"Otázka limitů těžby je s energetickou koncepcí pevně spojena. Jak chce vláda rozhodnout o budoucnosti české energetiky, když neví, zda se bude v příštích letech v severních Čechách dále těžit? Takovýto postup budí dojem, že vláda chce dát těžařům dostatek času na to, aby mohli ve svůj prospěch ještě několik měsíců lobbovat,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Používá stále opakované klišé o distorzi trhu dotacemi

MPO pokračuje v rétorice drahých obnovitelných zdrojů, přestože český solární tunel byl způsoben neschopností státu reagovat na prudce klesající náklady na fotovoltaické panely. Používá stále opakované klišé o distorzi trhu dotacemi, ačkoliv v porovnání ceny elektřiny z konvenčních zdrojů nejsou započteny externality těžby a spalování uhlí. Do nákladů elektřiny z jádra nejsou jakkoliv započteny potenciální náklady státu v případě jaderné havárie, těžko vyčíslitelné jsou náklady na tisíce let ukládání jaderného odpadu, ani náklady a ekologické škody z těžby uranu, pokud stát prosadí své plány na nový důl v Brzkově.

"Vláda přešlapováním kolem otázky těžebních limitů sama sebe dostala pod časový tlak a chce nyní o budoucnosti české energetiky rozhodnout odděleně, narychlo a záměrně. Ministr Mládek by měl místo toho konečně vyslyšet názory mnohých odborníků a uznat, že další těžba v severních Čechách je nerentabilní a podlamuje rozvoje Ústeckého kraje,” uvádí Vladimír Buřt, starosta Horního Jiřetína za SZ.

Budoucí vláda bude stát před rozhodnutím tyto investice odepsat

Kromě ASEK má vláda na programu také Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. Příprava nových reaktorů v Dukovanech a v Temelíně spolkne během příštích deseti let 32 miliard Kč. Budoucí vláda tak bude stát před rozhodnutím tyto investice odepsat, těžiště evropské energetiky se přesouvá do úspor, soběstačných budov, lokálních a obnovitelných zdrojů. Přestože studie zpracované odborníky z Akademie věd potvrzují, že větrná energetika může pokrýt až třetinu české spotřeby elektřiny, MPO ve vleku průmyslu opakuje mýtus o malém potenciálu OZE a vede Česko do slepé jaderné uličky.

Zelení koncem dubna spustili kampaň Zachovejme limity, nebourejme domovy a jejich petici na www.zachovejmelimity.cz podepsala pětice senátorů a již více než dva tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.